Lékaři v Ústeckém kraji shánějí zájemce o očkování, přebývají jim vakcíny

23. červenec 2021 14:50

Někteří praktičtí lékaři mají přebytek vakcín proti onemocnění covid-19, látkám se přitom krátí doba použitelnosti. V Ústeckém kraji dávají lidé přednost očkování v centrech. Lékařům tak hrozí, že budou muset prošlé vakcíny zlikvidovat. Shánějí proto zájemce o očkování.

„Vakcíny máme tady v ledničce, jak vidíte, tak ta krabička je ještě skoro plná. Neměli jsme možnost objednat menší množství než 10 těch lahviček, tedy 50 dávek. Expiraci mají docela dobrou, je tady ještě nějaký prostor – jsou do konce srpna,“ ukazuje lékař Vítek Švejda z Ústí nad Labem datum na krabičce s vakcínami.

Vakcíny dorazily k praktickým lékařům pozdě. Navíc mají i další omezení

Nedostatek zájemců řeší také lékaři na Mostecku. Situaci popsal předseda krajského sdružení praktických lékařů Roman Houska.

„Kdo třeba chce otevřít tu ampulku, tak musí sehnat těch 5 lidí najednou. Co sleduji, tak kolegové právě s tímto mívají někdy problém, takže si vzájemně snažíme dohodit nějakého toho pacienta,“ popsal Houska.

Doplnil i další důvod, proč lékařům zbývají vakcíny: „U té vakcíny Johnson & Johnson je problém stejný jako u AstraZenecy, a to ten, že je doporučení neočkovat s nimi pacienty mladší 60 let. To samozřejmě vedlo k tomu, že ty vakcíny nemáte téměř komu dát. Takže s tím očkujeme – jsem přesvědčen o tom, že valná většina kolegů jimi očkuje.“

Využít očkovací látku jinde je problém

To ale není případ ústeckého lékaře Vítka Švejdy. Očkování lidí mladších 60 let zvažuje pouze ve chvíli, kdy hrozí, že vakcíny projdou. V lednici má i látku od firmy AstraZeneca – předpokládá, že až jeho pacienti dostanou druhou injekci, zbyde mu až 40 dávek.

„Ta expirace je do konce listopadu, takže tam ještě eventuálně můžeme očkovat později, kdyby měl někdo zájem. Tu AstraZenecu ale média totálně pohanila, takže tu nikdo nechce, protože tam byly, podle mě statisticky nevýznamné, trombózy. Když jsme ty vakcíny chtěli a objednávali jsme je, tak těch zájemců byla spousta, než jsme ale vakcíny dostali, tak už byli lidé naočkováni v těch centrech. Takže to asi vylijeme do kanálu,“ říká s nadsázkou Švejda.

„Poslal bych to do Afriky, kdyby to šlo – ale nemůžu. Dal bych to kolegovi, ale ani to nemůžu. Míň si toho objednat jsem také nemohl, protože míň by mi toho nedodali,“ vysvětluje lékař.

Situaci by měli lékaři řešit s distributorem, radí hygienička

Tuto situaci praktikům nepomůže řešit ani krajský koordinátor očkování. Lékaři totiž vakcíny objednávají přímo u distributorů.

„To už opravdu vůbec nejde přes krajského koordinátora. Musí s tím distributorem jednat o tom, jakým způsobem s těmi vakcínami naložit, my je v žádném případě převzít nemůžeme, i kdybychom třeba věděli, že je pro ně využití,“ vysvětlila hlavní hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková.

Podle předsedy sdružení praktických lékařů v Ústeckém kraji Romana Housky by mělo o tom, co s vakcínami, kterým se blíží konec doby trvanlivosti, rozhodnout ministerstvo zdravotnictví. Jeho tiskový odbor na dotazy Českého rozhlasu nereagoval.

Spustit audio

Související