Mladistvých vězňů ubývá, ve všehrdské věznici přesto navýšili kapacitu ubikací pro odsouzené do 19 let

31. říjen 2022 12:51

Až 85 mladistvých vězňů může nově přijmout věznice ve Všehrdech na Chomutovsku. To je o 37 více než v minulosti. Stavební firma při rekonstrukci původně dvoupodlažní ubytovny přistavěla jedno patro.

Nově zrekonstruovaná ubikace pro mladistvé vězně má tři patra, každé má jinou funkci.

„Dole, v tom prvním podlaží, se jedná o klasický oddíl a o takzvaný nástupní oddíl. Prostřední patro je specifické v tom, že je dozorčí stanoviště uprostřed té chodby, přičemž na jedná její straně je specializovaný oddíl pro mladistvé odsouzené muže, na druhé straně je oddíl pro výkon kázeňských trestů a terapeutická místnost,“ popisuje ředitel věznice ve Všehrdech na Chomutovsku Miroslav Fous.

Přímo pod střechou je pak tělocvična, společenská místnost i malá kuchyňka.

Podle vězeňské služby jde o jednu z nejmodernějších vězeňských budov u nás. V celách, ve kterých jsou mříže na oknech i zevnitř, ovládají otevírání oken dozorci elektronicky z chodby. Vězni si také mohou přivolat dozorce prostřednictvím tlačítka v každé cele.

V budově jsou desítky kamer, které sledují doslova každý kout. V současnosti je ve Všehrdech jen 18 mladistvých odsouzených a další stovky dospělých vězňů.

„Máme 432 odsouzených. Věznice Všehrdy, byť je profilována jako věznice pro mladistvé odsouzené, tak výkon odnětí svobody zde vykonávají dospělí odsouzení,“ doplňuje ředitel věznice Miroslav Fous. Pro mladistvé vězně je ve věznici zajištěno vzdělávání, mohou se tady vyučit například truhlářem nebo zámečníkem.

Věznice je určena pro vězně do 26 let

Podle generálního ředitele vězeňské služby Simona Michailidise mladistvých vězňů v posledních letech ubývá. Věznice jako je ta ve Všehrdech ale mohou sloužit i mladým vězňům do 26 let.

„Nepředpokládáme, že by odsouzených mladistvých potrestaných k trestním opatřením odnětí svobody přibývalo. Toto zařízení by mělo do budoucna sloužit k intenzivní práci s mladými odsouzenými, tedy s lidmi do 26 let věku. Těch je v českých věznicích opravdu hodně – stovky, nebo nízké tisíce,“ konstatuje Michailidis.

Za navýšení kapacity rekonstrukcí a dostavbou jednoho z pavilonů ve Všehrdech zaplatila vězeňská služba 59 milionů korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související