Mistry Evropy a čtvrtého nejvyššího hasiče v republice mají v SDH Černice

11. březen 2016
Dobráci roku

Sbor dobrovolných hasičů Černice patří i Hornímu Jiřetínu. Kdysi samostatné obce jsou dnes jeden celek a mají jedny dobráky. Jmenují se po Černicích, ale sídlo mají, nebo spíš budou mít v Jiřetíně. Letos tam začnou stavět novou hasičárnu.

„Stará Tatra parkuje v garáži v Černicicíh, nejnovější auto máme v garáži tady v Jiřetíně a další auta máme na svých zahradách,“ říká Jan Žáža, zástupce starosty SDH Černice a dodává, že za rok bude líp: „Letos se začne stavět nová hasičárna a do konce roku musí být hotová hrubá stavba. A příští rok se budeme stěhovat.“ Stavbu fiancuje obec a Evropská unie.

Za SDH Černice soutěží hlavně ženy a děti

I přesto, že nemají hasičárnu, mají černičtí úspěšná soutěžní družstva, jejich barvy hájí děti i ženy. Ze soutěží vozí poháry a dělají Černicím dobré jméno. Chlapi ale nesoutěží. „My jsme začínaly s nimi, ale oni toho nechali a věnují se už jenom výjezdové jednotce,“ vysvětluje Lucie Gažurová. Jan Žáža přiznává, že je to trochu výmluva: „Nechtěli jsme, aby nás porážely ženský.“

Jako soutěžní družstvo sice hasiči z Černic příliš nezáří, zato ale vozí úspěchy z individuálních hasičských soutěží. A taky se baví. „Každý rok pořádáme hasičský ples, branný závod pro celý okres a hlavně stavíme májku,“ říká hrdě Jan Žáža. Loni jejich májka měřila úctyhodných 27 metrů.

Kromě zábavy samozřejmě i hasí a zachraňují

Loni vyjížděli čtyřiačtyřicetkrát. „Byli jsme i u požáru v litvínovské chemičce,“ říká Jaroslav Kocourek. Osobně u tohohle zásahu nebyl a nijak zvlášť toho nelituje. Když vzpomíná na nejtěžší zásahy, jmenuje povodně a taky požár panelového domu v sousedním Janově.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:
Ústecký kraj, Novoborsko a Českolipsko 88,8 FM
Liberecko a Jablonecko 102,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Členové SDH Černice

Dobrovolné hasiče z Černic můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 18. března 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)CERNICE na číslo 900 11 04.

Losování v soutěži Dobráci roku určilo, že dalším sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH Podlesice. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 18. 3. 2016 po 15. hodině.

Spustit audio