Mírné zimy prodlužují problémy alergikům

Klasické alergické problémy jako je kýchání, otoky a svědění očí nebo astmatické záchvaty mají lidé už od února. Mírné zimy jsou příčinou probouzení přírody o několik týdnů dříve. Už kvetou olše i lísky, pylů je hodně.

„Kašel nemusí být příčinou nachlazení,“ upozorňuje alergoložka Martina Grimmová a pokračuje: „Je také spojený s alergií, hlavně u pylových astmatiků. Pacienti problémy rozpoznají, protože situace je stejná, jako loni.“ Podle alergoložky Martiny Grimmové mají lidé problémy od února do října.

„Už na podzim jsme zaznamenali výpadek výroby tolik oblíbených vícedruhových vakcín na míru,“ lituje MUDr. Grimmová. „V prosinci jejich výroba úplně skončila. Podáváme tedy už jen jednodruhové vakcíny nebo tablety,“ říká lékařka. Injekční formy léků budou k dispozici opět od podzimu. Kapky do očí či nosu z volného prodeje pomohou zvládnout akutní potíže a překlenout čekací dobu na vyšetření u odborníka.

Dovolená u moře jako lék?

Pokud plánujete dovolenou u moře, zkuste si ji prodloužit. Pro alergika nebo astmatika má smysl dvoutýdenní pobyt u moře, i když ideální délka pobytu jsou tři týdny. Ty si ale nemůže každý dovolit. Efekt mají i dva týdny u moře. Takovou dovolenou je ale lepší plánovat v sezóně. „Nerada vidím zimní pobyty v tropických zemích, zvláště u dětí,“ říká alergoložka Martina Grimmová. „Sliznice dostávají při aklimatizaci i při pobytu v klimatizovaném letadle hodně zabrat. Přes zimu doporučuji raději hory,“ dodává.

Alergie dokáže pořádně potrápit (ilustr. foto)

Srovnávat prospěšnost dovolené u moře nebo na horách nemá podle MUDr. Martiny Grimmové smysl. Každému vyhovuje něco jiného. Vysoké teploty v jižních krajích někomu hodně vadí, naopak túry na horách miluje. Sledujte se, poslouchejte se, buďte vlastními pozorovateli a vyhovte si.

Pusťte si záznam přiloženého rozhovoru moderátorky Evy Bucharové s alergoložkou MUDr. Martinou Grimmovou a uslyšíte i o alergiích na zvířata, na prach a roztoče v domácnostech, o pokojových rostlinách i o tom, jak je důležité větrání. Příjemný a ničím nerušený poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio