Minietiketa: Kouření a kuřácká část restaurace
Tentokrát nám napsal Marcel Volek, podle svých slov kuřák z Liberce: „Seděl jsem v kuřácké části restaurace a přisedly si k nám v době oběda dvě starší úřednice. Jedna se na mě okamžitě osopila, proč jsem se jí nezeptal, jestli si můžu zapálit. V klidu jsem jí vysvětlil, že sedíme v kuřáckém prostoru, nekuřácký je vedle. Ona se se mnou pořád hádala. Kdo měl pravdu?“
Milan Knotek, znalec etikety: „Tahle otázka rozhodně není snadná a vypovídá o tom, jak to v dnešní společnosti mají kuřáci čím dál obtížnější. S úplně stejnou situací jsem se osobně setkal asi před rokem a půl v jedné ústecké restauraci, také v době pracovního oběda. Seděl jsem tam s jedním ústeckým primátorem, kuřákem, a také jsme jedli v prostoru vymezeném kuřákům. Přišly dvě ženy a stalo se úplně to samé, jako v případě pana Volka.“
Alena Perková, moderátorka: „To jsem teda zvědavá, co nám poradíte, protože podle mě, když přijdou dámy, by měl asi dostat přednost gentleman před kuřákem… Jak se ten politik zachoval?“
Milan Knotek, znalec etikety: „Když ho jedna z žen napomenula, nehádal se s ní. Řekl „promiňte“ a čerstvě zapálenou cigaretu okamžitě uhasil. Zachoval se správně, protože postavení ženy ve společnosti je mnohem silnějším motivem než status kuřáckého prostoru. Ženám prokazujeme úctu a komfort a když nechtějí, abychom jim kouřili pod nos, tak to prostě dělat nebudeme.“
Alena Perková, moderátorka: „Tak to byl jeden z naprosto dokonalých politiků…“
Milan Knotek, znalec etikety: „To ani náhodou… Ale k ženám se choval velmi uctivě.“
Alena Perková, moderátorka: „Mám ráda galantní muže, ale přeci jen bych se jich tady trochu zastala – když jdu do restaurace, měla bych vědět, jestli si sedám do kuřácké nebo nekuřácké části…“
Milan Knotek, znalec etikety: „Rozhodně ano, ale může dojít k tomu, že v nekuřácké části není místo a tak nezbývá nic jiného, než zvolit kuřáckou. Pokud k tomu dojde, tak by žena neměla kuřáka u stolu nevybíravě napomínat, ale v klidu požádat, aby nekouřil a přiznat, že jí to vadí. Muž se s ní nehádá, je to dáma – myslím, že je možné vydržet třeba čtvrt hodiny nekouřit.“
Alena Perková, moderátorka: „Když mi přinesou jídlo, tak je asi jedno, jestli sedím v kuřácké nebo nekuřácké části - k jídlu bychom asi lidem kouřit neměli…?“
Milan Knotek, znalec etikety: „Ano, takhle to říkáte správně, pokud samozřejmě nejdeme na oběd se samými kuřáky, o kterých víme, že jim to vůbec nevadí.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.