Miláček českého hasičstva

14. červen 2008

Nedá mi to, abych dnes nezačala citací - toto se psalo v Hlasech z Podřipska roku 1898: "Náš sbor hasičský tak jako české hasičstvo všechno s vděkem a plným uznáním vzpomíná a vzpomínati musí jednoho z předních hlasatelů ideí hasičstva... jest to Václav Vrabčík, rodák libochovický..."

A ještě vřeleji je Václav Vrabčík titulován na pamětní desce v rodných Libochovicích - "miláček českého hasičstva". Ale když se podíváme po jeho práci, musíme uznat, že si lásku i úctu vskutku zasloužil. Narodil se 18. června 1853 v už zmíněných Libochovicích a po studiu nastoupil jako technik do cukrovaru. A stal se také členem sboru hasičského - nechme opět promluvit dobový tisk: "Vrabčík nabádá, radí, cvičí a svou milou povahou, svým zdravým humorem... stává se brzy miláčkem celého sboru a brzy zvolen za cvičitele sboru,... který se povznesl, že svými výkony stálé sbory hasičské překonával...", jak uznal i ředitel požární policie z Magdeburku při jakémsi veřejném cvičení. Libochovičtí hasiči byli jedni z nejlepších v celých Čechách. Václav Vrabčík roku 1880 odchází pracovat na mělnicko, později do Pošumaví a na Slánsko, ale všude organizoval hasičské sbory, zakládal nové nebo cvičil se stávajícími - vzpomínat na něj mohou hasiči v Chlumíně, Veltrusech, Vojkovicích, v Lužaech, Merklíně, Červeném Poříčí a Soběkurech - během tří let zřídil sedm nových sborů. A znovu větička z úvodního článku - "Věc, ne fangličkářství bylo u něho hlavní, proto skutkem a prací šel všude napřed..." Václav Vrabčík byl zván k práci i do hasičských žup a na ústředí v Praze, psal naučné články i potřebné školicí brožury, stále i sám cvičil a školil. Nakonec - po letech velmi intenzivní práce - za to zaplatil vlastním životem, umírá v prosince roku 1895, ve 42 letech.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.