Mikulov: Jeskyně pod nádvořím

23. září 2007

Propadlá dlažba odhalila v srpnu existenci podzemních prostor pod Zámeckým vrchem v jihomoravském Mikulově. Nejedná se o tajnou chodbu, o níž hovoří pověsti, ale o dosud neznámý jeskynní systém.

Stačila na to jediná bouře a mohutná dešťová přeháňka.
Na druhém zámeckém nádvoří se pohnula země a otevřel se v ní vchod do podzemí. Nebyla to jen nějaká obyčejná díra. Jak zjistili přivolaní jeskyňáři, kteří pronikli až do třicetimetrové hloubky, prostory pod zámkem, kde dnes sídlí mikulovské Regionální muzeum, mají minimálně dvě patra. Je tu malá síň a dvě propasti. Horní patro zdobí kalcitová jehličková výzdoba, v dolním našli speleologové výzdobu krystalickou. Vše nasvědčuje tomu, že podzemní systém je ještě větší. Jeskyňáři se v horizontální rovině dostali až 80 metrů od vchodu a v chodbách narazili například na netopýří trus. Znamená to, že do podzemí musí být ještě nějaký jiný vchod, než je ten čerstvý z nádvoří mikulovského zámku. Minimálně pro netopýra. Existenci druhého vchodu prozrazují občasné závany studeného vzduchu. Na další pátrání si zatím speleologové musí nechat zajít chuť. Díra na nádvoří je značně nestabilní a vstup do podzemí je nutné staticky zajistit, aby nedošlo k závalu.
Zatím se předpokládá, že jeskyně vznikla působením vody - pochopitelně ne naráz. Její výzdoba je podle odborníků podobná výzdobě v jiném jeskynním komplexu Jihomoravského krasu, který se nachází pod nedalekým kopcem Turold.
Podle historiků je prý velmi zajímavé, že o existenci jeskyní pod mikulovským zámkem nemluví žádné historické dokumenty, přestože první roubená stavba stála v těchto místech už na sklonku 11. století a kamenný hrad od počátku století třináctého. O jeskyních asi opravdu nikdo nevěděl a neodhalila je zřejmě ani žádná z mnoha přestaveb, přestože některé z nich byly poměrně velké. Leda že by se jejich existence tajila a svědectví o podzemních prostorách zůstalo dochováno jedině v už zmíněné pověsti o tajné chodbě, která prý vedla ven ze zámku a byla tak široká, že jí mohly projíždět i kočáry, tažené koňmi. Nic podobného však speleologové nenašli.
Ať je to jak chce, vchod do podzemí se z mikulovského zámku alespoň někdy a alespoň trochu otvírat musel, i když si toho třeba nikdo nevšiml. Speleologové totiž v chodbách pod zámkem našli i staré cihly. Snad je tam kdysi spláchla průtrž mračen, podobná té, která v druhé půli srpna připravila mikulovským muzejníkům tak neobvyklé překvapení.

Prameny:
Zpráva ČTK ze 4. září 2007
http://www.rmm.cz

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.