Mexická polévka

Vydatná, přesto ne těžká polévka. 

Ingredience
  • 1 kuřecí prsíčka
  • 400 g drcených rajčat
  • 250-300 g fazolí (buď předem uvařených  nebo sterilovaných)
  • 150 g sterilované kukuřice
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • 1,5 l drůbežího vývaru, nebo vývaru z bujónové kostky
  • trošku chilli koření, sůl

Postup:

  1. Prsíčka nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji nebo je uvaříme vcelku a pak rozkrájíme.
  2. Nakrájenou cibuli krátce osmahneme na oleji, přidáme na plátky nakrájený česnek, osmahneme a vložíme drcená rajčata, protlak a okořeníme chilli. Zalijeme vývarem a povaříme.
  3. Polovinu fazolí a kukuřice rozmixujeme a zahustíme tím polévku, necháme přejít var.
  4. Nakonec přidáme druhou polovinu fazolí a kukuřice, předem připravená kuřecí prsíčka a necháme prohřát. Podle chuti dosolíme.
  5. Na talíři dozdobíme natí jarní cibulky nebo petrželkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.