Městská policie v Ústí nad Labem bude kupovat nové zbraně

29. leden 2016

Městská policie v Ústí nad Labem vypíše výběrové řízení na dodavatele nových pistolí. Sto třicet zbraní ráže 7.65 je už na hranici životnosti. Jsou poruchové a 67 z nich je úplně nefunkčních. Podle zástupce ředitele městské policie Jana Novotného už se ani opravy nevyplatí.

Na nákup nových zbraní má městská policie dva miliony. Podle nezařazené primátorky Věry Nechybové budou firmy moci nabízet městu i bezúplatné splátky.

Strážníci v Ústí nad Labem nové zbraně skutečně potřebují. Ty současné slouží už čtvrt století a nedá se tak na ně už spolehnout. Potvrzují to i samotní strážníci.

Strážnice Michaela Opavová nacvičuje střelbu se svou služební zbraní značky ČZ. Zbraň je na první dojem velmi těžká. Celodenní nošení není zejména pro ženy strážnice nic jednoduchého. Natahovat zbraň levou rukou je pro ženu téměř nadlidský úkol. Přesto se s ním strážnice musí vypořádat.

Manipulace se zbraní rozhodně vyžaduje trénink. Vliv na to má právě i stáří zbraně. Provádění některých úkonů se starou zbraní je poměrně náročnou činností. Zbraň naštěstí strážníci ve službě používají jen velmi zřídka. Většinou proti zvířatům, zejména kancům.

autor: hau
Spustit audio