Město hraček Seiffen voní Vánocemi celý rok!

2. prosinec 2013

Děti budou i o letošních vánocích posílat své přání Ježíškovi na Boží Dar. Jestli byste chtěli vidět přímo vánoční městečko, budete muset vyrazit za hranice do Saska a navštívit Seiffen.

Seiffenu se říká město hraček a ty patří neodmyslitelně k vánocům. Z historie tohoto původně hornického městečka se dozvíte, že se tu od patnáctého do poloviny devatenáctého století těžil cín. Dřevěné hračky se začaly ručně vyrábět až od roku 1750.

Vánoční atmosféru tu můžete ucítit i přes léto, v čase adventu to ale teprve stojí za to. Městečko je plné obchodů a obchůdků s dřevěnými hračkami, kterým vévodí pro tuto oblast typický louskáček ve vojenské uniformě.

K vidění jsou též kuřáci, ozdoby a hlavně vánoční pyramidy s vrtulí na vrcholu, kterou otáčí teplý vzduch ze svíček. Tu největší - šestimetrovou, najdete v muzeu hraček.

Pět tisíc exponátů muzea ukáže, jak jsou místní řezbáři, soustružníci a návrháři hraček šikovní. Obří dřevěné hračky ale potkáte i na ulicích a v zahradách. Řemeslníky zde můžete vidět přímo při práci v upravených obchodech a jejich výrobky rovnou koupit.

Obrovskou radost uděláte dětem, když navštívíte dům železničních modelů nebo nedalekou letní bobovou dráhu. Jestli vám to ale ještě pořád nebude stačit, najdete tu i soukromé muzeum hraček, kde uvidíte zboží z místních obchodů, které se tu nabízelo v posledních sto letech. Za zmínku stojí i dominanta města - osmiboký pozdně barokní kostel.

Krušnohorské městečko Seiffen.jpg

Seiffen každoročně ožije hlavně před vánocemi. Najdete tu vánoční tržiště se spoustou hraček, jejichž výrobu si můžete i sami vyzkoušet. Ochutnat ale můžete i typické krušnohorské speciality.

Spoustu informací, včetně adventního programu, najdete na webu města Seiffen. Najít cestu není také nic obtížného - z Litvínova pojedete do hor směrem na Klíny a dál na hraniční přechod Mníšek. Kousek za hranicemi odbočíte na Seiffen, kam i po chvíli dojedete.


Zvětšit mapu
autor: Milan Král
Spustit audio