Města v Ústeckém kraji si připravila novinky na advent – ve vánoční výzdobě i předvánočním programu

1. prosinec 2023 14:30

Řada měst po celém Česku rozsvítí 3. prosince vánoční stromy na náměstích a začnou i adventní trhy. Radnice větších měst v Ústeckém kraji letos podle zjištění Českého rozhlasu dají za vánoční výzdobu a předvánoční program více peněz než loni, a to v průměru o 15 procent. Důvodem jsou vyšší ceny energií i vysoká inflace.

V Mostě zahájili adventní trhy v centru města na 1. náměstí už 1. prosince. Také tam zprovoznili umělé kluziště u magistrátu.

Teplice letos adventní trhy přestěhovaly na kolonádu u Domu kultury. Letos poprvé mají také umělé kluziště pod širým nebem – lidé ho najdou mezi Domem kultury a nákupním centrem Galerie, v provozu je od 1. prosince. Nové je letos i osvětlení kolonády a náměstí, kde je novinkou také dřevěný vyřezávaný betlém.

V Děčíně začne adventní program 2. prosince – letošní novinkouje betlém v Křížové ulici. Ta se poprvé promění na vánoční uličku.

V Chomutově pak připravili nové světelné dekory na kruhových objezdech a světelné brány do městského parku, kde se budou od soboty konat adventní trhy.

Předvánoční program bude stát většinu měst víc než loni 

Za vánoční program zaplatí radnice měst v Ústeckém kraji většinou také více. Například v Chomutov přes 6,5 milionu korun, to je o zhruba dva miliony víc než loni – mezi letošní novinky tam patří vyhřívaný party stan, který bude lidem k dispozici v parku.

Víc za Vánoce zaplatil i Litvínov, a to přibližně o 300 000 korun – celkem tedy zhruba 1,5 milionu. Plánují tam kromě novinek v programu i Silvestra na náměstí v centru města s hudebním koncertem. Peníze na vánoční program město ale z části bere z finančního daru od společnosti Orlen.

Teplice zaplatí za vánoční program tři miliony korun, což je podle vedení města výrazně víc než loni.

V Děčíně zaplatí zhruba stejnou částku jako v roce 2022, jen navýšenou o inflaci.

Vánoce v Ústí nad Labem pak vyjdou letos město na 1,7 milionu korun, to je o 200 000 korun víc než loni. Nově nebude mít úklid po adventních akcích na starosti externí firma, ale ústecké Kulturní středisko.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související