Města a obce na Děčínsku se dočkají peněz na opravu mostů a silnic po loňské bleskové povodni

16. listopad 2022 08:55

Města a obce na Děčínsku by se už brzy měly dočkat peněz na opravu mostů a silnic, které poškodila loňská blesková povodeň. Víc než rok nebyly v programu na likvidaci živelních pohrom finance.

Škody, které po sobě velká voda na Děčínsku vloni v červenci zanechala, jdou do milionů, některé z nich se stále nepovedlo odstranit – města a obce nemohly s opravami poničených mostů nebo silnic začít, protože na ně neměly peníze.

Třeba jen v Dolní Poustevně by na opravu několika mostů potřebovali 30 milionů korun, a to si město, které hospodaří s 35 miliony korun ročně, prostě dovolit nemůže.

Samosprávy tak čekaly na vyhlášení dotačního programu, který by jim s likvidací následků velké vody pomohl.

Peníze v něm nebyly kvůli tomu, že stát hospodařil od začátku letošního roku až do března s provizorním rozpočtem. V březnu sice vláda státní rozpočet schválila, peníze ale do programu na likvidaci živelních pohrom neuvolnila.

Naposledy se ministerstvo pro místní rozvoj chystalo zahájit příjem žádostí minulý týden, 7. listopadu. To ale znovu oddálilo prezidentské veto novely letošního státního rozpočtu, která navyšovala schodek o 375 miliard korun. Veto ale 15. listopadu večer přehlasovala poslanecká sněmovna, a tak by nemělo otevření dotačního programu už nic bránit.

Blesková povodeň postihla na Děčínsku mnoho měst a obcí

Kromě Dolní Postevny byly bleskovou povodní v červenci 2021 postiženy i další města a obce. Třeba v Děčíně přesáhly škody p25 milionů korun. Obec Lobendava má stále poškozené tři mostky. Do opravy jednoho z nich se už ale musela pustit, protože je důležitý pro dopravu. Voda tam také poškodila několik silnic – náklady na jejich opravu dosahují 21 milionů korun. Celkem budou v Lobendavě na opravu poškozeného obecního majetku potřebovat 30 milionů korun.

Na rekonstrukci podemletých silnic se chystají například i v Lipové nebo Mikulášovicích. Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo zahájit příjem žádostí o peníze na obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách v pondělí 21. listopadu. Ty by měly obcím pokrýt 70 procent nákladů na opravu majetku.

K dispozici by v dotačním programu mělo být celkem 700 milionů korun.

Spustit audio

Související