Meruňkový džem
Džem nebo marmeláda? Marmeláda musí obsahovat aspoň pětinu citrusových plodů. My máme naštěstí jedno jiné krásné české slovo – zavařenina.
Ingredience
- 1 kg až 1,5 kg vypeckovaných meruněk (podle sladkosti)
- 500 g želírovacího cukru
- případně 1 dl vody
Postup:
- Vypeckované meruňky rozmixujeme, menší kousky mohou zůstat.
- Vložíme do silnostěnného kastrolu, promícháme s želírovacím cukrem, a pokud je směs příliš hustá, přilijeme trošku vody a uvedeme do varu.
- Stále mícháme, povaříme 4-5 minut.
- Oheň stáhneme a plníme do vypařených malých skleniček, ihned zašroubujeme rovněž vypařeným víčkem a otočíme dnem vzhůru.
- Necháme zchladnout a zkontrolujeme, zda všechna víčka drží.
Postup bývá na sáčku s želírovacím cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.