Meruňkový džem

Džem nebo marmeláda? Marmeláda musí obsahovat aspoň pětinu citrusových plodů. My máme naštěstí jedno jiné krásné české slovo – zavařenina.

Ingredience
  • 1 kg až 1,5 kg vypeckovaných meruněk (podle sladkosti)
  • 500 g želírovacího cukru
  • případně 1 dl vody

Postup:

  1. Vypeckované meruňky rozmixujeme, menší kousky mohou zůstat.
  2. Vložíme do silnostěnného kastrolu, promícháme s želírovacím cukrem, a pokud je směs příliš hustá, přilijeme trošku vody a uvedeme do varu.
  3. Stále mícháme, povaříme 4-5 minut.
  4. Oheň stáhneme a plníme do vypařených malých skleniček, ihned zašroubujeme rovněž vypařeným víčkem a otočíme dnem vzhůru.
  5. Necháme zchladnout a zkontrolujeme, zda všechna víčka drží.

Postup bývá na sáčku s želírovacím cukrem.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.