Meruňkový džem
Džem nebo marmeláda? Marmeláda musí obsahovat aspoň pětinu citrusových plodů. My máme naštěstí jedno jiné krásné české slovo – zavařenina.
Ingredience
- 1 kg až 1,5 kg vypeckovaných meruněk (podle sladkosti)
- 500 g želírovacího cukru
- případně 1 dl vody
Postup:
- Vypeckované meruňky rozmixujeme, menší kousky mohou zůstat.
- Vložíme do silnostěnného kastrolu, promícháme s želírovacím cukrem, a pokud je směs příliš hustá, přilijeme trošku vody a uvedeme do varu.
- Stále mícháme, povaříme 4-5 minut.
- Oheň stáhneme a plníme do vypařených malých skleniček, ihned zašroubujeme rovněž vypařeným víčkem a otočíme dnem vzhůru.
- Necháme zchladnout a zkontrolujeme, zda všechna víčka drží.
Postup bývá na sáčku s želírovacím cukrem.
Související
-
Melounový džem
Suroviny: 2 kilové melouny, 3kg želírovacího cukru, šťáva ze dvou citrónů, 25 mandliček.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka