Meruňkový džem

Džem nebo marmeláda? Marmeláda musí obsahovat aspoň pětinu citrusových plodů. My máme naštěstí jedno jiné krásné české slovo – zavařenina.

Ingredience
  • 1 kg až 1,5 kg vypeckovaných meruněk (podle sladkosti)
  • 500 g želírovacího cukru
  • případně 1 dl vody

Postup:

  1. Vypeckované meruňky rozmixujeme, menší kousky mohou zůstat.
  2. Vložíme do silnostěnného kastrolu, promícháme s želírovacím cukrem, a pokud je směs příliš hustá, přilijeme trošku vody a uvedeme do varu.
  3. Stále mícháme, povaříme 4-5 minut.
  4. Oheň stáhneme a plníme do vypařených malých skleniček, ihned zašroubujeme rovněž vypařeným víčkem a otočíme dnem vzhůru.
  5. Necháme zchladnout a zkontrolujeme, zda všechna víčka drží.

Postup bývá na sáčku s želírovacím cukrem.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.