Medovník

Pracné, časově náročné – ale ta chuť!

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g medu
  • 3 lžíce cukru
  • 5-6 lžic mléka
  • půl kostky másla (125 g)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce jedlé sody
  • Na náplň: 1 máslo (250 g), 1 karamelové kondenzované mléko
  • 100 g vlašských ořechů, 4 lžíce rumu a 4 lžíce medu

Postup:

  1. 100 g medu zvolna rozpustíme s cukrem na mírném ohni.
  2. Stáhneme z ohně, přidáme mléko, rozkrájené máslo, sodu a promícháme, až se máslo rozpustí.
  3. V míse smícháme mouku, medovou směs a vejce a vypracujeme hladké těsto. Hned za tepla, dokud je těsto tvárné, vyvalujeme placky – 6 kusů.
  4. Placky pečeme na pečicím papíře na plechu při 170 stupních, stačí 7-8 minut.
  5. Vychladlé placky okrojíme do kruhů třeba podle talíře nebo dortové formy a odkrojky si rozdrobíme do misky.
  6. Na krém vyšleháme máslo s kondenzovaným mlékem, půl můžeme lehce dobarvit kakaem a pak při promazávání střídat světlý a tmavší krém.
  7. Placky potřeme směsí rumu a medu, pak krémem a postupně skládáme na sebe. Krém by měl zbýt i na potření celého povrchu.
  8. Ořechy nasekáme a promícháme s drobečky a v této směsi medovník obalíme.
  9. Zabalíme do mikrotenu nebo do potravinářské fólie a necháme minimálně 24 hodin odležet v chladu.

    Mohlo by vás zajímat