Medovník
Pracné, časově náročné – ale ta chuť!
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 100 g medu
- 3 lžíce cukru
- 5-6 lžic mléka
- půl kostky másla (125 g)
- 2 vejce
- 1 lžíce jedlé sody
- Na náplň: 1 máslo (250 g), 1 karamelové kondenzované mléko
- 100 g vlašských ořechů, 4 lžíce rumu a 4 lžíce medu
Postup:
- 100 g medu zvolna rozpustíme s cukrem na mírném ohni.
- Stáhneme z ohně, přidáme mléko, rozkrájené máslo, sodu a promícháme, až se máslo rozpustí.
- V míse smícháme mouku, medovou směs a vejce a vypracujeme hladké těsto. Hned za tepla, dokud je těsto tvárné, vyvalujeme placky – 6 kusů.
- Placky pečeme na pečicím papíře na plechu při 170 stupních, stačí 7-8 minut.
- Vychladlé placky okrojíme do kruhů třeba podle talíře nebo dortové formy a odkrojky si rozdrobíme do misky.
- Na krém vyšleháme máslo s kondenzovaným mlékem, půl můžeme lehce dobarvit kakaem a pak při promazávání střídat světlý a tmavší krém.
- Placky potřeme směsí rumu a medu, pak krémem a postupně skládáme na sebe. Krém by měl zbýt i na potření celého povrchu.
- Ořechy nasekáme a promícháme s drobečky a v této směsi medovník obalíme.
- Zabalíme do mikrotenu nebo do potravinářské fólie a necháme minimálně 24 hodin odležet v chladu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.