Mazanec tradiční

Dobře se bude vyjímat i na moderním stole, ale chutnat bude ještě lépe!

Ingredience
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1,5 dl mléka
  • půl kostičky droždí
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • půl vanilkového cukru
  • 2-3 lžíce másla
  • 2 žloutky
  • šálek rozinek předem namočených v rumu
  • hrstička mandlí
  • 1 lžíce mandlových lupínků
  • cukr moučka na pocukrování

Postup:

  1. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
  2. Měkké máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny a přilijeme vzešlý kvásek.
  3. Přidáme lžíci rumu z rozinek, vmícháme zbytek mléka a mouku, vypracujeme hladké tužší těsto a nakonec zapracujeme rozinky a předem spařené, oloupané a nahrubo nasekané mandle.
  4. V teple pod utěrkou nebo pod fólií necháme pěkně vykynout, pak vytvarujeme mazanec, dáme ho na plech na pečicí papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a uprostřed nařízneme do kříže.
  5. Do středně předehřáté trouby dáme péci, pokud příliš rychle hnědne, zakryjeme listem pečicího papíru nebo alobalu a dopečeme.
  6. Zchladlý mazanec ještě poprášíme cukrem moučkou.

Související