Mazanec tradiční
Dobře se bude vyjímat i na moderním stole, ale chutnat bude ještě lépe!
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 1,5 dl mléka
- půl kostičky droždí
- 2 lžíce moučkového cukru
- půl vanilkového cukru
- 2-3 lžíce másla
- 2 žloutky
- šálek rozinek předem namočených v rumu
- hrstička mandlí
- 1 lžíce mandlových lupínků
- cukr moučka na pocukrování
Postup:
- Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
- Měkké máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny a přilijeme vzešlý kvásek.
- Přidáme lžíci rumu z rozinek, vmícháme zbytek mléka a mouku, vypracujeme hladké tužší těsto a nakonec zapracujeme rozinky a předem spařené, oloupané a nahrubo nasekané mandle.
- V teple pod utěrkou nebo pod fólií necháme pěkně vykynout, pak vytvarujeme mazanec, dáme ho na plech na pečicí papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a uprostřed nařízneme do kříže.
- Do středně předehřáté trouby dáme péci, pokud příliš rychle hnědne, zakryjeme listem pečicího papíru nebo alobalu a dopečeme.
- Zchladlý mazanec ještě poprášíme cukrem moučkou.
Související
-
Velikonoční mazanec podle Boženy Tompichové
Pracné, finančně i kaloricky náročné – ale Velikonoce jsou jednou do roka!
-
Tvarohový mazanec
Lýdie Koutná peče tvarohovou vánočku nebo mazanec...Suroviny a postup:Umícháme 1 měkký tvaroh, 2 vejce, 15 dkg cukru moučky, 8 lžic mléka a 8 lžic oleje, vanilkový ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka