Staročeský mazanec

Nevím, jak staří Čechové, ale my máme mazance rádi!

Suroviny:
250 g polohrubé mouky
60 g másla
40 g cukru
1 vejce
2 žloutky
1,5 dl mléka
půl kostičky droždí
vanilkový cukr
hrst rozinek
hrst spařených, oloupaných a nasekaných mandlí
1 lžíce mandlových lupínků
1 lžíce rumu
špetka soli
cukr moučka na posypání

Postup:

1. Z trochy mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.

2. Mezitím si utřeme změklé máslo se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a oběma žloutky do pěny.

3. Do vaječné pěny přidáme rum, kvásek a postupně zaděláváme i prosátou mouku, nepatrně osolíme. Nakonec do tužšího těsta zapracujeme rozinky a mandle. Dáme na teplé místo kynout aspoň na hodinu.

4. Z těsta utvoříme bochánek, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, nakrojíme do kříže, posypeme mandlovými lupínky a dáme do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut. Po zchladnutí poprášíme cukrem moučkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.