Masopust v Zubrnicích nahradí on-line prezentace a výstavy

1. únor 2021

Muzeum v přírodě Zubrnice je sice stále pro návštěvníky uzavřeno, masopust se ale v něm slavit bude i letos, i když jen virtuálně.

Muzeum se dlouhodobě zabývá vzpomínkovou kulturou českých Němců – na to bude kladen důraz i během virtuálních masopustních výstav a aktivit.

„Nechceme, aby byla po 22 letech přerušena masopustní tradice. Proto jsme přišli s nápadem uspořádat virtuální Masopust s rozestupem, jehož cílem je vytvořit virtuální průvod masek a pohoštění. Prosíme všechny domácí i přespolní z okolí, aby zaslali na e-mail muzea muzeumzubrnice@nmvp.cz své fotografie masek a pohoštění – z nich bude následně vytvořena venkovní i virtuální výstava. Chceme do dění zapojit obyvatele Zubrnic a Týniště, a také děti z Dětského doma Střekov, s nímž dlouhodobě spolupracujeme,“ uvedla Ivana Mikulecká, ředitelka Muzea v přírodě Zubrnice.

Veškerá komunikace kolem masopustního období bude probíhat na webu, Facebooku a Youtube kanálu muzea.

„Snahou je představit obecné masopustní období v regionu Českého středohoří formou výňatků z dobové regionální literatury a záznamů a zároveň představit i kulturu českých Němců – například i prostředí místních zabíjaček – čímž nahlédneme do regionální gastronomie. Zmíněné zaslané fotografie budou doplněny zajímavostmi a fotografiemi z archivu muzea,“ uvedla Mikulecká.

zdroj: Muzeum v přírodě Zubrnice
Spustit audio