Mašinky na zámku v Trmicích

28. srpen 2013

Děti na zámcích si kdysi běžně hráli s vláčky. Proč by tedy na tom Trmickém u Ústí nad Labem nemohla být stálá expozice s více než tisícovkou modelů lokomotiv a vagónů nejrůznějších velikostí? Najdete tu dohromady 400 metrů kolejí na třinácti kolejištích nebo více než 1400 postaviček a také několik zajímavostí.

Nejcennějším kouskem je ruský model z roku 1958 - vyrobeno bylo jen 100 kusů a několik se jich díky českým montérům, pracujícím na ropovodu v Rusku, povedlo přivézt i k nám.

Zajímavé je určitě i kolejiště s přezdívkou sněhulák. Málokdy totiž modeláři vytvoří krajinu zasypanou sněhem, a to i se sněhulákem, vánočním stromečkem a dokonce i Ježíškem, kterého prý vidí jen hodné děti.

Pozorný návštěvník tu najde i nuda pláž u rybníka, kolejiště v šuplíku nebo parní lokomotivy, které vydávají typický zvuk a kouří se jim z komína.

Všechno to dal dohromady kastelán Trmického zámku Jan Souček. Modelové železnici propadl už jako malý kluk a určitě vám rád ukáže svoje první vláčky.

V největší stále expozici na severu Čech najdou hlavně tatínkové a kluci i modely aut, motorek, letadel nebo válečných strojů. Jeden sál patří expozici o historii hornictví na Ústecku a nebyl by to pan Souček, aby zde nevytvořil model dolu i s okolím. K vidění je tu ještě pravý důlní vozík.

Zámek v Trmicích postavil po roce 1856 hrabě Nostitz a poslední majitel, továrník Wolfrum, v jehož vile dnes najdete i náš Český rozhlas Sever, ho prodal městu Ústí nad Labem.

Zámku zhruba před třiceti roky reálně hrozilo i zbourání kvůli výstavbě dálnice. Naštěstí vše dopadlo jinak a vy se sem nejen na mašinky můžete přijít podívat každou neděli ve čtvrt na jedenáct, čtvrt na dvě a čtvrt na čtyři a v těch odpoledních časech ještě i ve středu. Další informace jsou na webových stránkách Muzea modelové železnice.


Zvětšit mapu
autor: Milan Král
Spustit audio