Mariina vyhlídka v Jetřichovických skalách už je pro turisty opět přístupná

21. duben 2023 10:07

Zhruba po týdenní uzavírce je opět přístupná Mariina vyhlídka v Jetřichovických skalách v Českém Švýcarsku. Vedou na ní nové schody a návštěvníci chodí nově po pozinkovaných roštech. Ty nahradily staré dunící ocelové plechy. Ještě před opětovným otevřením vyhlídky tam stavební firma dokončovala práce a přesouvala se na sousední Rudolfův kámen.

„Návštěvníci se mohou těšit na pohodlnější a bezpečnější přístup na Mariinu vyhlídku. Ročně na ni vystoupá podle našich odhadů zhruba 100 000 návštěvníků – všichni přitom chodili po holé skále a ten pískovec je tady měkký, takže to bylo pro skálu devastační a pro návštěvníky nebezpečné,“ vysvětluje důvod úprav na vyhlídce mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

Řemeslníci se teď přesunou na vedlejší Rudolfův kámen. „Práce tam budou probíhat až do konce dubna,“ doplňuje Salov.

Samotné práce na vysoké skále jsou už tak dost náročné, podle vedoucího kovovýroby Jaromíra Soukupa ale bylo nejnáročnější nanosit na místo všechen materiál.

„Nejhorší práce byla vynosit ten materiál na Mariinu vyhlídku. Na obě ty vyhlídky jsme museli celkem vynosit 1,6 tuny – všechno ručně. Nejtěžší díl měl asi 60 kilogramů. Dva dny se to nosí,“ přibližuje Soukup.

Za rekonstrukci přístupových cest a pochozích roštů na obě vyhlídky zaplatí správa národního parku České Švýcarsko 1,5 milionu korun.

Spustit audio

Související