Mandlové nevěstinky
Může to být inspirace pro ty, kteří chtějí zkusit i méně tradiční druhy cukroví.
Suroviny:
základové těsto: 280 g hladké mouky
140 g másla
40 g cukru
2 žloutky
skořice, případně 2 lžíce mléka pro lepší spojení
sněhové těsto: 140 g cukru
2 bílky
100 g jemně strouhaných mandlí a mandle na ozdobu
Postup:
1. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, necháme v mikrotenovém sáčku hodinu v chladu odležet.
2. Těsto rozválíme asi na půl centimetru, vykrájíme kolečka, naskládáme je na pečicí papír na plechu.
3. Mandle spaříme v horké vodě, po chvíli je oloupeme a nastrouháme. Mandle určené na ozdobu jen oloupeme a překrojíme podélně na půl.
4. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vešleháme cukr a nakonec zlehka vmícháme strouhané mandle.
5. Lžičkou klademe malé kopečky sněhové hmoty na těstová kolečka, do každé hromádky zapíchneme půlku mandle a v mírně středně vyhřáté troubě upečeme.
(Podobný recept s lískovými oříšky místo mandlí se jmenuje myslivecké knoflíky, můžete vyzkoušet i variantu s vlašskými ořechy. Jako základ můžete využít váš osvědčený recept na linecké pečivo.)
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka