Mandlové nevěstinky

Může to být inspirace pro ty, kteří chtějí zkusit i méně tradiční druhy cukroví.

Suroviny:
základové těsto: 280 g hladké mouky
140 g másla
40 g cukru
2 žloutky
skořice, případně 2 lžíce mléka pro lepší spojení
sněhové těsto: 140 g cukru
2 bílky
100 g jemně strouhaných mandlí a mandle na ozdobu

Postup:

1. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, necháme v mikrotenovém sáčku hodinu v chladu odležet.

2. Těsto rozválíme asi na půl centimetru, vykrájíme kolečka, naskládáme je na pečicí papír na plechu.

3. Mandle spaříme v horké vodě, po chvíli je oloupeme a nastrouháme. Mandle určené na ozdobu jen oloupeme a překrojíme podélně na půl.

4. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vešleháme cukr a nakonec zlehka vmícháme strouhané mandle.

5. Lžičkou klademe malé kopečky sněhové hmoty na těstová kolečka, do každé hromádky zapíchneme půlku mandle a v mírně středně vyhřáté troubě upečeme.

(Podobný recept s lískovými oříšky místo mandlí se jmenuje myslivecké knoflíky, můžete vyzkoušet i variantu s vlašskými ořechy. Jako základ můžete využít váš osvědčený recept na linecké pečivo.)