Maliny ve víně

Suroviny: 300g malin, 0,75 l bílého vína typu chardonnay , 1 vanilkový lusk, 5 plátků želatiny a 250g krupicového cukru, smetana.

Postup: Maliny zalijeme lahví bílého vína a necháme je odstát asi 1 a půl hodiny. Potom je scedíme a víno nalijeme do rendlíku.Vanilkový lusk rozřízneme a dáme do vína a vaříme dokud se to nezačne na mírném plamenu skoro vařit. Potom víno odstavíme a necháme 15 minut odstát.Malé skleněné misky naplníme malinami. Do jiné misky si nalijeme studenou vodu a položíme do ní plátky želatiny aby nám nabobtnaly (5 minut). Víno osladíme cukrem a opět o ohřejeme k varu. Odstavíme a vyjmeme vanilkový lusk. Nabobtnalé plátky želatiny vyndáme z vody, necháme je okapat, vyždímáme je a po malých částech je vložíme do horkého vína a postupně je rozpustíme. Směs přelijeme naběračkou do džbánku, kterým potom pohodlně zalijeme maliny. Misky dáme do lednice, kde želé zatuhne a můžeme podávat. Do pohárku můžeme ještě nalít smetanu.

autor: Petr Novotný