Maliny ve víně
Suroviny: 300g malin, 0,75 l bílého vína typu chardonnay , 1 vanilkový lusk, 5 plátků želatiny a 250g krupicového cukru, smetana.
Postup: Maliny zalijeme lahví bílého vína a necháme je odstát asi 1 a půl hodiny. Potom je scedíme a víno nalijeme do rendlíku.Vanilkový lusk rozřízneme a dáme do vína a vaříme dokud se to nezačne na mírném plamenu skoro vařit. Potom víno odstavíme a necháme 15 minut odstát.Malé skleněné misky naplníme malinami. Do jiné misky si nalijeme studenou vodu a položíme do ní plátky želatiny aby nám nabobtnaly (5 minut). Víno osladíme cukrem a opět o ohřejeme k varu. Odstavíme a vyjmeme vanilkový lusk. Nabobtnalé plátky želatiny vyndáme z vody, necháme je okapat, vyždímáme je a po malých částech je vložíme do horkého vína a postupně je rozpustíme. Směs přelijeme naběračkou do džbánku, kterým potom pohodlně zalijeme maliny. Misky dáme do lednice, kde želé zatuhne a můžeme podávat. Do pohárku můžeme ještě nalít smetanu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.