Makové pracinky

Klasické pracinky se připravují s ořechy, ale zkuste i jiná olejnatá semínka – třeba mák.

Suroviny:

130 g hladké mouky

130 g cukru moučky

130 g másla

130 g jemně mletých mandlí

130 g máku – může být mletý i nemletý

1 středně velký bílek

případně cukr moučka na posypání

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, mleté mandle a mák a promícháme.
  2. Do moučné směsi nakrájíme máslo a přidáme bílek a rukama zpracujeme do hladkého těsta.
  3. Přes noc necháme těsto v mikrotenovém sáčku odpočinout v ledničce.
  4. Formičky vymažeme, vtlačíme do nich kousky těsta až k okraji.
  5. Pečeme při 160 stupních a jen pár minut – po 7 nebo 8 minutách vyzkoušejte jednu pracinku vyklopit.
  6. Dopečené pracinky necháme chvilku stydnout, pak vyklápíme a necháme zcela vychladnout.
  7. Kdo rád hodně sladké, ještě zchladlé pracinky popráší cukrem moučkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.