Lyžaři si v nadcházející sezóně ve všech větších ski areálech v Ústeckém kraji připlatí

29. listopad 2022 09:37

Za lyžování ve ski areálech v Ústeckém kraji si letos lidé připlatí. Zdražení chystají všechna větší zimní střediska na Děčínsku, Ústecku i Mostecku.

Ve ski areálu Telnice na Ústecku podraží podle jednatele Ivana Soukupa vleky proti loňsku o zhruba 15 procent, to samé platí o Sport Centru Bouřňák na Teplicku.

Vyšší ceny hlásí i menší zimní areál v Meziboří na Mostecku, kde loni stála jednotlivá jízda 25 korun, letos to bude 40. Podobně je na tom i Horní Podluží na Děčínsku, kde základní jízdné podražilo z 20 na 30 korun.

Zdražovat budou i v Polevsku na Děčínsku, sezónu tam chtějí zahájit v polovině prosince a zdražení by mělo být v rozmezí od 10 do 15 procent.

Většina provozovatelů ski areálů navýšila ceny kvůli dražším energiím. Na Klínech na Mostecku sice mají ceny elektřiny zafixované ještě na dlouho, přesto ale i tam zdražili skipas o 15 procent. Podle jednatele areálu Josefa Dlouhého za to mohou vyšší ceny pohonných hmot a navyšování platů. Zdražení je ale možné se vyhnout, pokud si zájemci nakoupí skipas v e-shopu ski areálu – jeho cena je tam o pět procent nižší než loni.

Ski areály v Ústeckém kraji mají v plánu i přes drahé energie zasněžovat

Kvůli vyšším cenám elektřiny se letos ski areálům výrazně prodraží zasněžování, přesto žádný ski areál nepočítá s tím, že by letos nezasněžoval – všichni ale čekají na dlouhodobě vhodné počasí, tedy na nižší teploty, které potrvají několik dní za sebou.

Například Klíny na Mostecku počítají s tím, že začnou zasněžovat už koncem tohoto týdne. Naopak ski areál Polevsko plánuje zahájení sezóny až v polovině prosince a zasněžování spustí, pokud to povolí počasí, až ve druhé polovině prosince.

V Meziboří na Mostecku, Telnici na Ústecku nebo v Horním Podluží na Děčínsku čekají na vhodné počasí a jsou připraveni zasněžovat. Na teplickém Bouřňáku letos podle jednatele areálu Jaroslava Andrese počítají s tím, že budou zasněžovat jen jednu nebo dvě sjezdovky, k umělému zasněžení celého areálu zřejmě nedojde.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související