Lyonské brambory

Chcete brambory lyonské nebo uherské? Dáme si obojí...

Suroviny a pracovní postup: Rozpustíme kousek másla a osmahneme na něm drobně krájenou cibuli. Oloupeme brambory (1 kg), nakrájíme je na tenká kolečka a vložíme na připravený omastek s cibulkou, opékáme asi 15 minut, pak osolíme a opepříme, přilijeme lžíci vody, promícháme a v troubě dopečeme. Sypeme je sekanou petrželkou a podáváme jako přílohu k masu nebo zelenině.


Uherské brambory s vejcem

Suroviny a pracovní postup: Vařené, na kolečka nakrájené brambory srovnáme do máslem vymaštěného pekáče, pokryjeme vrstvou nakrájené šunky a zalijeme kysanou smetanou, na to dáme vrstvičku na kolečka nakrájených vařených vajec, opět zalijeme smetanou, na to přijdou růžičky spařeného květáku a opět trošku smetany, poslední vrstvu uděláme opět z koleček brambor. Posypeme strouhanou houskou a pokropíme rozpuštěným máslem. V troubě pečeme do zlatova asi 20-25 minut.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER A AUTOR RECEPTU VLADIMÍR NAJMAN!