Lužická nemocnice v Rumburku omezuje svůj provoz. Od února přeruší chirurgickou i interní pohotovost

31. leden 2020 14:14

Lužická nemocnice v Rumburku prozatím končí s poskytováním akutní péče v oborech interna a chirurgie. Od 1. února už neošetří pacienty ani na chirurgické ambulanci.

Reakce na to, že Lužická nemocnice v Rumburku, která je v insolvenci, zavírá akutní chirurgickou a interní péči jsou vesměs stejné. Lidé mají strach, co s nimi bude, když onemocní, nebo si ublíží.

Je to dnes spíš v té obecné úrovni, kdy se říká, že nás tady na Šluknovsku odepsali. To Šluknovsko má dlouhodobě ne úplně dobrý zvuk,“ dodává nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

K přerušení akutní péče vedly insolvenční správkyni Martinu Jinochovou Matyášovou personální důvody: „Čekáme, jak se vyvine insolvenční řízení, jestli tu nemocnici nekoupí někdo, kdo by tam uměl tu akutní péči vrátit, nebo jestli se neuzdraví lékaři tak, abychom si mohli dovolit tu akutní péči sami.“

Akutní lůžka chce správkyně proměnit v ošetřovatelská, tedy poté, co pacienty s akutním problémem ošetří v jiné nemocnici, v Rumburku je mohou doléčit.

Záchranná služba přidává v oblasti další speciální posádku. „Chystáme v Rumburku zprovoznit výjezdovou skupinu typu rendez-vous. Jedná se o malé osobní auto s lékařem a řidičem – záchranářem,“ říká mluvčí záchranky Prokop Voleník.

Už před časem posílila záchranná služba ve Šluknovském výběžku posádky, teď tam slouží dvě lékařské a čtyři záchranářské. Nemocnice v okolí jsou na příliv pacientů z Šluknovska připravené.

Spustit audio

Související