Luxusní cuketová polévka

Suroviny: Půl kg mladé cukety, 140 g uzeného lososa, 2 cibule šalotky, čtvrt litru bílého vína, půl litru drůbežího vývaru, osminka litru šlehačky, stroužek česneku, lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, mletý pepř, sůl.

Postup: Cuketu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozhřejeme máslo a lžíci oleje, vsypeme nakrájenou šalotku a česnek, krátce zpěníme, přidáme polovinu kostiček z cukety a polovinu nakrájeného lososa a podusíme. Pak zalijeme vývarem a vínem, podle chuti osolíme, opepříme (opatrně!) a asi čtvrt hodiny pomalu vaříme. Druhou polovinu kostiček z cukety si mezitím opečeme na lžíci oleje a ušleháme šlehačku. Dovařenou polévku rozmixujeme a vmícháme šlehačku, rozdělíme na talíře a dotvoříme osmaženými kostičkami cukety a druhou polovinou nakrájeného lososa. K okamžité spotřebě.

Dobrou chuť vám přeje Kateřina Ciprová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.