Louny si připomínají 100 let od narození světově uznávaného výtvarníka Mirvalda dvěma výstavami

13. srpen 2021

Vladislav Mirvald tvořil spolu se Zdeňkem Sýkorou a Kamilem Linhartem trojici světově uznávaných lounských umělců. Od kubismu se dostali až ke geometrické abstrakci. V Lounech si postupně připomínají 100 let od jejich narození. Aktuálně krajská a městská galerie vystavily díla nejmladšího z nich, Vladislava Mirvalda.

„Tady nahoře jsou díla, která vycházejí z perspektivní geometrie. To jsou ty linie, ta hra, které postupně propadl, přitom původně vycházel z přírody,“ komentuje vystavené obrazy Pavlína Marjanovičová, která krajskou galerií Benedikta Rejta návštěvníky provází.

Díla pro výstavu Vladislava Mirvalda galerie podle ředitelky Kateřiny Melenové vybrala z vlastních sbírek. „Některá ta díla nebyla ještě nikdy vystavena, takže teď také prezentujeme naši sbírku, která je velmi bohatá, a která léta nevydala své poklady,“ vysvětluje.

Především jde ale o připomínku 100. výroční narození výtvarníka, který do Loun přišel jako student, a který poté ve městě prožil celý život.

Ve 40. letech začínal kubismem, pak se věnoval krajině a postupně přešel ke geometrické abstrakci.

„Osobně jsem ho neznala, jak ale vnímám ty obrazy a jejich názvy, tak vidím, že si v nich z lidí tak trošku utahuje,“ komentuje kurátorka výstavy Lucie Šiklová.

Mirvald v Galerii města Louny

Výročí Vladislava Mirvalda připomíná i městská galerie v suterénu Vrchlického divadla, kterou vede Vladimír Drápal.

„My jsme se soustředili právě na ty krajiny, které tu jsou od 60. let až do doby, kdy mistr zemřel. Celkem jich tu je k vidění přes šedesát,“ shrnuje Drápal. Galerii je zapůjčila Věra Mirvaldová, autorova dcera.

Vladislav Mirvald také fotografoval lounská zátiší, tvořil scény pro lounské ochotníky, nebo restauroval oltářní obrazy v kostele svatého Mikuláše.

Spustit audio

Související