Losos v županu

Suroviny: Filé z lososa, citron, listové těsto, sýr strouhaný, rajčata 5 kusů, smetana ke šlehání, sůl, pepř, vajíčko, oregáno, máslo, kmín.

Postup: Omytého a osušeného lososa pokapeme citronem, posolíme a opepříme. Pláty listového těsta rozválíme a nakrájíme na obdélníky, do kterých poté zabalíme filé. V kastrolu si rozehřejeme máslo, přidáme nakrájená rajčata, chviličku je rozváříme a zasypeme strouhaným sýrem a zalijeme smetanou. Všeho přidáme tolik, aby omáčka byla dost hustá a držela na vařečce. Nakonec ochutíme špetkou oregána, pepř ještě zjemníme máslem. Hotovou směs necháme vychladnout. Každý plátek lososa položíme na plát listového těsta a přidáme vychladlou směs, tolik aby šlo těsto zabalit. Po pečlivém zabalení jej potřeme rozšlehaným vajíčkem a trošku posolíme a posypeme špetičkou kmínu. Dáme na vymazaný pekáč nebo na pekáč s pečícím papírem a vložíme do trouby na cca 20 minut při 160 stupních. Hotové rozkrojíme na půl a podáváme s různě upravenými bramborami.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.