Lívanečky
Recept rychlý po všech stránkách – přípravou i konzumací.
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
půl kypřicího prášku
půl litru mléka pokojové teploty
1 lžíce cukru
1 lžíce rumu
2 vejce
na špičku nože soli
tuk na smažení
suroviny na dokončení
Postup:
- Prosijeme mouku s kypřicím práškem a přidáme cukr.
- Smícháme mléko, vejce a rum a vlijeme do mouky s cukrem a vyšleháme hladké těsto. Na konec přidáme špetku soli a necháme chvilku odležet.
- Rozehřejeme olej nebo jiný tuk na smažení – ale jen velmi málo, využijeme teflonovou pánev, na první várku by měla být jen lehce vymaštěná, pak už můžeme péci bez tuku.
- Konečnou úpravu zvolíme podle chuti – za horka potřeme máslem a posypeme skořicovým cukrem nebo mletým mákem s cukrem, můžeme namazat povidly a dát kopeček našlehaného tvarohu s kysanou smetanou nebo posypat strouhaným tvrdým tvarohem nebo namažeme meruňkovou marmeládou nebo nutellou...
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka