Lívance se šípkovou marmeládou
Nejen kančí, taky lívance mohou být „se šípkovou“…
Suroviny:
200 g hladké mouky
4 dl mléka
1-2 lžíce cukru
1 vejce
špetka soli
lžička prášku do pečiva
šípková marmeláda
1 balíček tvarohu a asi 2 lžíce bílého jogurtu
trochu tuku na smažení
Postup:
1. V mléce rozkvedláme vajíčko s cukrem, přimícháme mouku prosátou s práškem do pečiva, malinko osolíme a hezky do hladka vymícháme nebo našleháme. Necháme chvíli odpočinout a mezitím si rozehřejeme pánev s trochou tuku.
2. Těsto promícháme a naběračkou nalijeme první várku lívanců. Oheň stáhneme zhruba na polovinu a jakmile začne těsto na povrchu tuhnout, lívance obrátíme a upečeme po druhé straně. Máme-li pánev s nepřilnavým povrchem, už další lívance pečeme na sucho.
3. Upečené lívance potřeme marmeládou a doprostřed dáme lžičku tvarohu do hladka rozmíchaného s bílým jogurtem a podle chuti i mírně přislazeného. Ale většinou bývá marmeláda hodně sladká, tak je zajímavější kontrast té sladké chuti marmelády s nakyslou chutí tvarohového krému.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.