Litvínov navrhne státu jinou trasu ropovodu Družba. Radnice ani občané nechtějí, aby vedl městem

18. duben 2018 15:20

Litvínov se nechce smířit s tím, že by přes město měl vést ropovod Družba. Současné plány počítají s tím, že se vybuduje souběžně s potrubím s etylénem, které protíná městské části Chudeřín a Hamr.

Ropovod Družba by měl od roku 2025 spojit litvínovskou chemičku s rafinerií v německém Spergau. Litvínovská radnice teď chystá připomínky a přemýšlí nad novou trasou, která by nevedla v blízkosti domů, škol a parků.

Paní Eva Jenáčková bydlí v panelovém domě vedle školy v Hamru už 35 let. S ropovodem nesouhlasí: „není to nic příjemného. Má to vést kolem školy, a tak dále. To je, jako když tu postavili tu petrochemii.“

Proti budoucí trase ropovodu je i spolek „My Litvínov“. Jeho členka Eva Šišková věří, že se podaří záměru zabránit: „Naše krajina už je zatížená opravdu dostatečně – z jedné strany doly, z druhé chemický závod a občas nám tu hoří i Celio, tak nám to už přijde jako veliké zatížení. Rozhodně s tím nesouhlasíme, a pokud situace dozraje, jsme připraveni „páchat“ i nějaké občanské aktivity.“

Jestli spolek My Litvínov sám uplatní k záměru připomínku, to zatím ještě není jasné. Zcela jistě ji ale uplatní město Litvínov.

„Město Litvínov samozřejmě připravuje uplatnění připomínky v této záležitosti, včera už projednal výbor pro životní prostředí a limity těžby návrh a doporučil zastupitelům poslat připomínky,“ konstatuje starostka z hnutí ANO, Kamila Bláhová. Zastupitelé by měli připomínky schvalovat na svém jednání 26. dubna.

Litvínov navrhuje pro ropovod alternativní trasu

Přesný termín, do kdy je možné podávat na krajský úřad připomínky k návrhu zásad územního rozvoje, řekla mluvčí úřadu Lucie Dosedělová: „Všechny připomínky, ať od veřejnosti, nebo měst, budeme přijímat na krajském úřadě Ústeckého kraje až do 14. května letošního roku.“

Litvínov kromě připomínek chystá i návrh nové trasy ropovodu. „V současné době projektant prověřuje alternativní, prodlouženou trasu ropovodu v ose Záluží – Horní Jiřetín – Nová Ves v Horách a Mníšek. Cílem je nalezení takového koridoru, aby byla splněna podmínka proveditelnosti jak z hlediska stability území, tak z hlediska geologické stavby podloží a jeho trasy mimo zastavěná území,“ upřesnila litvínovská starostka.

Jakou váhu budou mít připomínky města, případně jeho obyvatel by mohlo být jasné do poloviny léta, kdy by Ústecký kraj měl všechny připomínky vypořádat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související