Přes Litvínov by měl vést ropovod. Vedení města se o záměru dozvědělo prý jen náhodou

23. březen 2018 13:40

Přes Litvínov by měl v budoucnu vést ropovod. Vedení města se to dozvědělo podle svého vyjádření náhodou ve chvíli, kdy se zajímalo o zmenšení pásma ochrany kolem etylenovodu.

„Navrhli tu trasu koridoru v zastavěném území města, v souběhu trasy etylenovodu, což je pro Litvínov nepřijatelné. Navrhli tuto trasu bez jakékoliv informace městu Litvínovu, bez předběžné diskuze, bez vyžádání si stanoviska, ani bez toho, že by přemýšleli, že se jedná o zastavěné území, a jak hodně to naše občany ovlivní,“ konstatuje starostka Litvínova z hnutí ANO Kamila Bláhová.

V roce 2013 Evropská komise svým nařízením stanovila cíle zabezpečení dodávek ropy do střední a východní Evropy. Na základě tohoto nařízení reagovala česká vláda v roce 2015, když stanovila práce na určování trasy ropovodu.

V návrhu aktualizace zásad územního rozvoje úředníci Krajského úřadu s kolegy z ministerstva průmyslu a obchodu a vlastníkem produktovodu, kterým je společnost MERO, navrhli trasu ropovodu v zastavěném území města Litvínova v souběhu trasy etylenovodu.

Jednání se zatím uskutečnilo mezi ministerstvy a kraji, města přijdou na řadu později.

„V tuto chvíli je město Litvínov v roli takzvané veřejnosti, a může tady uplatnit své připomínky k tomuto projektu do 30 dnů od společného projednání, které bude v polovině dubna. Dále pak si počkají na veřejné projednání, kde může Litvínov opět vznést své námitky proti projektu,“ popsala mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Litvínov má v plánu se proti záměru bránit

Litvínov se chystá uplatnit řadu námitek v rámci veřejného projednávání, říká starostka Kamila Bláhová: „Budeme uplatňovat své právo a námitky, které budeme v rámci tohoto oficiálního procesu velmi důrazně podávat.“

Umístění budoucího ropovodu v zastavěné části města Litvínova v trase stávajícího etylenovodu obhajuje Ústecký kraj stavebním zákonem, vysvětluje mluvčí kraje Lucie Dosedělová: „Je to proto, aby veškeré produktovody, vedené tímto místem, byly, pokud možno, na co nejbližším území.

Vedení Litvínova doufá, že dosáhne přemístění nejen ropovodu mimo město.

„Já se jenom divím, že v 21. století někdo na papír namaluje ropovod v zastavěném území, a že se zatím nikdo nezamyslel nad tím, že by se měla vytyčit nová trasa, která by pomohla navíc Litvínovu vymístit ten etylenovod, který tu máme historicky za 70. let 20. století,“ říká Kamila Bláhová.

Veřejná projednávání o umístění ropovodu by měla začít po 16. dubnu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související