Litvínov zrušil „vysedávací“ vyhlášku. Nahradí ji využíváním zákona o přestupcích

27. březen 2018 10:30

Litvínov bude posuzovat nevhodné chování na veřejnosti podle přestupkového zákona. Město totiž muselo zrušit tzv. „vysedávací“ vyhlášku.

Město tak učinilo po závěru Ústavního soudu, který vyhlášku označil za nezákonnou. Zastupitelé se proto shodli na tom, že nevhodné chování budou strážníci posuzovat například podle jednotlivých bodů ze zákona o přestupcích, jako je znečišťování veřejného prostranství, nebo poškozování veřejně prospěšného zařízení.

Strážníci mohou také využít zákon o pozemních komunikacích, konkrétně přestupek omezení obecného užívání pozemní komunikace. Nabízí se také využít přestupek veřejného pohoršení.

Podle litvínovské radnice je možné aplikovat i přestupky, týkající se občanského soužití – například dopouštění se schválností, záměrné znemožnění průchodu, nebo zesměšňování. V úvahu připadá i hrubá urážka na cti.

V Mostě, kde „vysedávací“ vyhláška také platila, zatím pracují na změně vyhlášky. Jestli jí také zcela zruší, nebo jí budou jen modifikovat, to zatím není jasné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související