Litoměřickou nemocnici převezme Ústecký kraj. Její převod schválili krajští zastupitelé

23. červen 2020 10:09

Téměř 120 milionů korun zaplatí Ústecký kraj za akciovou společnost Městská nemocnice Litoměřice. Městská firma vlastní vybavení litoměřického zdravotnického zařízení a zaměstnává jeho personál. Převod nemocnice pod kraj posvětili po zastupitelích města i zastupitelé Ústeckého kraje.

Za akciovou společnost Městská nemocnice Litoměřice, a tedy faktického provozovatele zdravotnického zařízení, zaplatí Ústecký kraj 119,7 milionů korun. Od města pak dostane bezúplatně budova zdravotnického zařízení a pozemky pod nimi. Prodej a převod ale musí ještě schválit antimonopolní úřad.

Společně s tím musí kraj a město vyřešit i evropské dotace, které nemocnice čerpala – například na opravy operačních sálů. Celkově by mohlo jít až o 200 milionů korun, které by v případě neúspěchu musela nemocnice vracet.

Podle starosty Litoměřic Ladislava Chlupáče z ODS se ale bude jednat jen o některých z dotací: „Určitě uděláme jak my, tak kraj, potažmo nemocnice a Krajská zdravotní, veškeré kroky k tomu, aby ty finance zůstaly. Nemělo by to vůbec logiku, protože jsou to finance do veřejného zdravotnictví.“

O budoucnosti nemocnice lidé rozhodovali v referendu

Fyzicky by mohl kraj, respektive Krajská zdravotní, převzít litoměřickou nemocnici od začátku roku 2021. Zařadí se tak vedle nemocnic v Mostě, Teplicích, Chomutově, Děčíně a v Ústí nad Labem.

„Bude to jeden z odštěpných závodů Krajské zdravotní a bude se to řídit v rámci celého toho holdingu. Chceme tam dělat všechny ty služby, které tam zatím jsou,“ doplnil náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Litoměřice začaly s krajem o převzetí nemocnice vyjednávat po neúspěšném hledání soukromého investora. To odmítli také obyvatelé Litoměřic v loňském referendu, kdy určili, že nemocnici má provozovat pouze veřejnoprávní subjekt – tedy město, kraj nebo stát.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související