Litoměřická nemocnice musela zastavit koncesní řízení, ve kterém hledá nového provozovatele

21. srpen 2018

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil koncesní řízení, ve kterém litoměřická nemocnice hledá svého nového provozovatele. Město se rozhodlo nabídnout nemocnici k dlouhodobému pronájmu kvůli nedostatku peněz na investice.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu je zatím nepravomocné. „Zadavatel totiž při vysvětlování zadávacích podmínek zmírnil své požadavky na kvalifikaci uchazečů, ovšem pak následně neprodloužil lhůtu pro podání žádosti o účast. V současné době běží lhůta pro podání rozkladu proti tomuto prvostupňovému rozhodnutí,“ vysvětlil mluvčí úřadu Martin Švanda.

Lhůta, ve které se může nemocnice proti rozhodnutí úřadu odvolat, vyprší 22. srpna.

Ředitel nemocnice Radek Lončák k rozhodnutí úřadu řekl: „Znamená to pro nás potvrzení toho, že ten tlak na koncesní řízení z hlediska neidentifikovatelného vnějšího prostředí byl značný, což se projevilo i v množství ne vždy zcela relevantních námitek a podnětů. Nicméně úřad jednu část vyhodnotil v odlišném právním výkladu. My s tím nesouhlasíme.“

Nemocnice už ve spolupráci s advokátní kanceláří a správcem koncesního řízení připravila rozklad, který zítra na antimonopolní úřad podá. O celé věci informovala také účastníky koncesního řízení. Ti jsou celkem tři a pozastavila s nimi jednání.

Antimonopolní úřad teď bude posuzovat rozklad nemocnice. Oficiálně na to má až 60 dní.

Výběr nájemce nemocnice, který má získat smlouvu na celkem20 let provozu, to tak pozastaví.

Koncesní řízení se zastavilo ve druhé fázi. Do té první kvalifikační se původně přihlásili čtyři zájemci, ale podmínky splnili pouze tři: Krajská zdravotní, Penta Hospitals přihlášená jako Litoměřická zdravotní a Privamed. Následovala jednání, během kterých už nemocnice uspořádala dvakrát i prohlídku celého zdravotnického zařízení.

Do třetí fáze, kdy mají zájemci podat nabídky, se ale řízení ještě nedostalo. Kdy se tam dostane, a za jakých podmínek, to teď bude záležet právě na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související