Město Litoměřice hledá dlouhodobého nájemce tamní nemocnice

25. duben 2018 14:35

Město Litoměřice hledá nájemce tamní nemocnice. Hodnota koncese na 20 let přesahuje 17,5 miliardy korun.

Nový provozovatel nemocnice se má o zařízení starat, udržet kvalitu služeb a rozvíjet péči v nemocnici. Pokud se podaří dotáhnout všechny náležitosti, mohlo by být o novém nájemci jasno ještě letos.

„Kdyby došlo k tomu, že by město muselo sanovat finanční výpadky nemocnice, tak zruinujeme finanční rozpočet města. Jediný možný krok je do budoucna tu nemocnici zajistit tím, že bude provozovatel, který bude schopen provoz finančně zajistit a vkládat další do ní další prostředky. Jiná cesta nevede,“ popsal jeden z důvodů, proč město uvažuje o tzv. pachtu litoměřické nemocnice tamní starosta Ladislav Chlupáč z ODS.

K omezení zdravotní péče by dojít nemělo. Má to hlídat i podmínka ve smlouvách. „Aby byl do budoucna ten reálný provoz ošetřen, je tam těch 5 let,“ dodává Chlupáč.

O nemocnici mají zatím zájem 4 uchazeči

V současné chvíli má vedení nemocnice čtyři uchazeče o její pronájem.

„Prvním krokem je vyhodnotit jejich kvalifikaci, tedy, zda splňují všechny nastavené předpoklady. Pakliže je splní, postupují automaticky do druhé, jednací fáze,“ popsal další postup tendru na provozování litoměřické nemocnice její výkonný ředitel Radek Lončák.

Konečné rozhodnutí o nájemci nemocnice bude ležet na městském zastupitelstvu. V tendru jsou vedle Krajské zdravotní další tři firmy – konkrétně Privamed a.s., Česká zdravotní a.s. a Litoměřická zdravotní s.r.o. Za ní stojí Penta Hospitals. Ta měla zájem také o nemocnici v Rumburku na Děčínsku. Jednání mezi firmou a městem ale zkrachovalo. Teď chce Rumburk opět jednat o podpoře kraje.

Do rady Ústeckého kraje bude hned na začátku května předložen návrh, aby se jednání obnovila. Pochopitelně ale nemohu předjímat rozhodnutí rady kraje,“ potvrdil na jednání ústeckých krajských zastupitelů náměstek hejtmana Stanislav Rybák z KSČM.

Podle ředitele Krajské zdravotní Petra Fialy jsou ale dál jednání o zajištění péče ve Šluknovském výběžku s městem Varnsdorf. V tamní poliklinice by mohly vzniknout speciální ambulance.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související