Nemocnice v Litoměřicích opravuje operační sály za plného provozu

20. leden 2015

V městské nemocnici v Litoměřicích pokračuje oprava operačních sálů. Loni nemocnice nakoupila nové přístroje za zhruba 39 milionů korun a letos jsou na řadě stavební úpravy všech šesti sálů.

Litoměřická nemocnice nejprve uzavřela polovinu sálů, aby co nejméně narušila akutní a plánované operace.

Využívá ale náhradní sály na gynekologickém oddělení, které má nemocnice k dispozici. Stavební práce proto zatím průběh operací neomezují.

Opravy mají být kompletně hotové do konce června. Co všechno se změní, popisuje ředitel nemocnice Radek Lončák.

„Dojde k výměně podlahových krytin, elektronicky otevíraných dveří při vstupech do jednotlivých operačních sálů. Dojde také k výměně klimatizace, která je součástí operačních sálů a dojde k výměně přístrojového vybavení,“ upřesnil Lončák.

Na sálech tak budou nové operační stoly, lampy a fungovat začnou i video přenosy operací, které poslouží ke studijním účelům.

K první fázi oprav patřil loňský nákup přístrojového vybavení, které se nyní instaluje na operační sály. To stálo zhruba 39 milionů korun.

Druhou fází jsou právě stavební úpravy sálů, které vyjdou na asi 11 milionů korun. Tyto peníze nemocnice získala z evropské dotace, z regionálního operačního programu.

Další opravy nemocnice plánuje na druhou polovinu letošního roku, popisuje ředitel Radek Lončák.

„Ve třetím a čtvrtém kvartálu bychom rádi zahájili rekonstrukci porodního sálu, která by výrazným způsobem přiblížit moderní trendy porodnictví do naší nemocnice. Rádi bychom zkulturnili prostředí porodu,“ vysvětluje Lončák.

Na tyto úpravy nemocnice zatím žádnou dotaci nezískala. Ze svého rozpočtu chce využít zhruba šest až sedm milionů korun.

autoři: ako , Lucie Valášková
Spustit audio