Litoměřice chtějí umožnit cyklistům, aby mohli jednosměrkami jezdit i v protisměru

5. říjen 2019 12:19

V Litoměřicích chtějí zlepšit průjezd městem pro cyklisty. Některé jednosměrné ulice proto budou moci na kole projet bez omezení, tedy oběma směry.

Město se tak připojuje k Hradci Králové, Plzni nebo Pardubicích, kde podobné uspořádání dopravy na některých místech také platí.

„Máme jednosměrky, které jsou přínosné z hlediska kapacity parkovacích míst. Na druhé straně znepříjemňují pohyb cyklistům,“ vysvětlil záměr města místostarosta Lukas Wünsch. Jak dodal, záměrem města je podporovat každého, kdo místo automobilu zvolí jiný způsob dopravy.

První značky, že jednosměrka neplatí pro cyklisty, se objevily na Mírovém náměstí. Teď se značení instaluje kolem Palackého a Palachovy ulice, tedy od ulice Na Valech k hornímu nádraží. Další oblasti se vytipovávají.

A diskutuje se také kolem nového značení - jestli nebude pohyb cyklistů oběma směry matoucí pro řidiče a nebezpečné po ty, kteří jednou na kole. Podle Wüsche současné značení prošlo schválením dopravního inspektorátu Policie ČR a město bude případně určitá místa řešit dál až podle toho, jak se novinka osvědčí.

autoři: Jan Bachorík , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související