Děčín se stává oblíbeným cílem lezců, vodáků i cyklistů. Město se jim snaží zajistit komfortní servis

31. červenec 2019

Děčín si buduje vodáckou a cykloturistickou tradici. Přitom ještě před 10 lety by se tam na každého, kdo jede po Labi v kajaku bez dresu sportovního oddílu, dívali téměř jak na někoho, kdo to nemá v hlavě v pořádku.

V horkem počasí se v centru města na umělých lezeckých cestách vysoko ve skalách pohybují desítky lezců. Většina z nich má pak společnou cestu do jedné z nedalekých půjčoven vybavení.

Martin Novotný, který v půjčovně pracuje, potvrzuje, Že se stále přidávají v Děčíne nové sporty – kromě kol a feritových setů musela půjčovna nakoupit i lodě nebo paddleboardy.

„Zájem o plavbu po Labi je veliký, především je to skvělé pro začátečníky – řeka tady nemá žádné peřeje ani šlajsny. Rok od roku je o řeku větší zájem,“ potvrzuje.

Trasy jsou jednosměrné, zpátky se nikdy neleze. Pro cestu dolů slouží dvě pěší sestupové cesty lesoparkem

Recepční jediného děčínského kempu Daniela Kočová listuje návštěvní knihou a ukazuje: „Dánsko je typické, Holandsko taky. Z těch vzdálenějších zemí se občas objevuje USA, Pákistán, Sýrie… 50 % turistů sem přitom nejezdí s tím, že by měli jasnou představu. Takže se ubytují na jednu noc a následně zjistí, že v tom okolí jsou další zajímavá místa, která by chtěli navštívit, a pak svůj pobyt prodlužují.“

Markéta Lakomá, která má na starosti cestovní ruch v Děčíne, potvrzuje, že Děčín, který byl dříve znám hlavně mezi horolezci, si začíná budovat tradici v cykloturistice a vodáctví záměrně.

Všechny tyto aktivity mají jedno společné – najdete je v samotném centru města, jen par stovek metru od sebe. Do budoucna plánuje vedení města potenciál Labe využít ještě víc – a vybudovat třeba písečné pláže.

autor: Iva Zítková
Spustit audio

Související