Průmyslová zóna i prostor pro ČVUT. Tak by mohl v budoucnosti vypadat areál bývalého železničního nádraží Děčín–východ

26. červenec 2019

Areál východního nádraží v Děčíně projde proměnou. Přestavbu už chystá správce železnice. Část uvolněné plochy chce město využít jako průmyslovou zónu. O historickou budovu nádraží a přilehlé pozemky má zájem České vysoké učení technické. Celková investice v lokalitě by mohla přesáhnout 1,5 miliardy korun.

„Náš záměr počítá s tím, že by tu mělo zůstat 14 kolejí, jako dosud. Teď jsou ale na různých místech, a plán je, že se ta kolejová kapacita zhustí do jedné osy, a na obou stranách dojde k uvolnění ploch, které potom bude možno využít jiným způsobem,“ vysvětluje oblastní ředitel SŽDC Martin Kašpar.

Podle nezávislého radního Vladislava Rašky z hnutí Náš Děčín by právě tady mohla být nová průmyslová zóna. „Děčín dlouhodobě hledá prostor pro novou průmyslovou zónu, protože ta stávající je zastavěna hypermarkety,“ potvrzuje.

Kvůli napojení na železnici pak o velkou část areálu, včetně historické budovy, stojí České vysoké učení technické. To už má v Děčíně dvě fakulty.

„ČVUT má zájem umístit jedno ze svých pracovišť k té bývalé výpravní budově, kam by zároveň umístila i vysokoškolskou kolej. Na druhé straně máme bývalé technické zázemí SŽDC – tam bychom rádi měli asfaltový polygon pro crash testy a testy s automobilovou technikou,“ vysvětlil vedoucí děčínského pracoviště dopravní fakulty ČVUT Ondřej Smíšek.

Ucelenou představu by měla ukázat studie využitelnosti území rozvojové zóny. Na její zpracování teď město vypsalo výběrové řízení.

Spustit audio

Související