Listy kari stromu nejsou jen základem známé kořenicí směsi. Umí i léčit

19. únor 2021

Kari strom roste v Asii a v Austrálii. Pěstovat ho můžete, ale jen jako pokojovou rostlinu – nesnáší totiž mráz. Za pokus to i přesto stojí – listy tohoto stromu jsou totiž léčivé.

Na čerstvé listy občas narazíte ve vietnamských obchodech. Jejich vůně připomíná něco mezi pryskyřicí a citrónem a chutnají, jak jinak, jako známá směs zvaná kari.

Z listů se lisuje i vonný olej. V asijské kuchyni kari listy přidávají do polévek. Je v nich spousta zdraví prospěšných látek, jako je železo a kyselina listová, vitamín C, vápník, zinek a prospěšné aromatické silice.

koření

Listy kari jsou výborným antioxidantem, který čistí a chrání naše játra. Odvádějí z těla přebytečné soli. Kari listy podporují trávení, ale zase na druhou stranu někdo s nimi může mít problém – mohou totiž nadýmat.

Protože mají mírně projímavé účinky, podporují dobré fungování střev. V tradiční čínské medicíně se přikládají listy stromu kari na kůži – působí totiž také protizánětlivě a antibakteriálně.

Čaj z listů kari, i z těch sušených, zásobí naše tělo železem. Tento čaj se ale nehodí pro lidi s nemocnými játry a ledvinami.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Bylinkopedie , Naše zahrada
Spustit audio

Související