Listové koláčky
Elegantní rychlovka k masopustním hodům.
Ingredience
- listové těsto – obvykle 400 g balíček
- asi půl měkkého tučného tvarohu
- 1 žloutek
- 2 jablka
- podle chuti cukr
- skořice
- 1 vajíčko na pomazání
- případně cukr moučka s vanilkovým cukrem
Postup:
- Tvaroh smícháme se žloutkem a podle chuti osladíme.
- Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme, malinko osladíme a promícháme s trochou mleté skořice.
- Těsto rozválíme a vykrájíme kolečka nebo čtverečky nebo trojúhelníčky. Volíme středně velká vykrajovátka. U poloviny vykrájených kousků ještě vykrojíme střed.
- Na plné tvary naneseme náplně, zakryjeme tvarem s dírkou, přeneseme na plech s pečicím papírem a okraje potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 stupňů.
- Hotové můžeme ještě poprášit cukrem moučkou s vanilkovým cukrem. Stejně tak můžeme připravit koláčky s náplní ořechovou, povidlovou nebo makovou.
Související
-
Koláčky (jako od paní Budinské)
Paní Budinská nám koláčky jednou přivezla na Den otevřených dveří – byla to velká dobrota.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.