Listové koláčky

Elegantní rychlovka k masopustním hodům.

Ingredience
  • listové těsto – obvykle 400 g balíček
  • asi půl měkkého tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 jablka
  • podle chuti cukr
  • skořice
  • 1 vajíčko na pomazání
  • případně cukr moučka s vanilkovým cukrem

Postup:

  1. Tvaroh smícháme se žloutkem a podle chuti osladíme.
  2. Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme, malinko osladíme a promícháme s trochou mleté skořice.
  3. Těsto rozválíme a vykrájíme kolečka nebo čtverečky nebo trojúhelníčky. Volíme středně velká vykrajovátka. U poloviny vykrájených kousků ještě vykrojíme střed.
  4. Na plné tvary naneseme náplně, zakryjeme tvarem s dírkou, přeneseme na plech s pečicím papírem a okraje potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 stupňů.
  5. Hotové můžeme ještě poprášit cukrem moučkou s vanilkovým cukrem. Stejně tak můžeme připravit koláčky s náplní ořechovou, povidlovou nebo makovou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.