Lisabonský králík

Suroviny: Králík, slanina, kyselá smetana, sůl, mouka. Marináda: 2 sklenky vína, 1 sklenka vinného octa, nakrájená cibule, pepř, jalovec, bobkový list.

Postup: Suroviny na marinádu necháme přejít varem. Ve vychladlé marinádě necháme králíka dva dny. Pak jej osušíme, protáhneme slaninou, osolíme a pečeme na rozpuštěné slanině. Při pečení podléváme marinádou. Šťávu zahustíme moukou a povařenou ji scedíme na hotového králíka. Do omáčky přidáme kyselou smetanu.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.