Lilek s mletým masem

Na lilek ve starších kuchařkách narazíte pod jménem baklažán.   

Ingredience
  • 1 lilek nebo 2 menší
  • asi 250 g mletého vepřového masa
  • 1 menší cibule
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2-3 lžíce červeného vína
  • sůl
  • pepř
  • případně bylinky podle chuti
  • strouhanka
  • olej

Postup:

  1. Umleté maso smícháme s vejcem, nakrájenou cibulí, trochou strouhanky, osolíme, opepříme, zakápneme vínem, případně dochutíme bylinkami a vypracujeme hladkou hmotu.
  2. Lilek rozpůlíme, vydlabeme dužinu a vyplníme masovou směsí.
  3. Naplněné lilky dáme do pekáčku s trochou oleje a pečeme asi půlhodiny na 190-200 stupňů Celsia. V závěru posypeme parmazánem a dopečeme.
  4. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovou oblohou nebo salátem.

Související

  • Plněný lilek

    Lilek obsahuje řadu užitečných minerálů – vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo i slušnou dávku vitamínů.

  • Zapečený lilek

    Turecké kuchařky prý umějí upravit lilek na tisíc způsobů – zkuste ten zapečený se sýrem a bramborami.

  • Lilek se sýrem

    Kam se hrabe „smažák“!     

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.