Lilek s mletým masem
Na lilek ve starších kuchařkách narazíte pod jménem baklažán.
Ingredience
- 1 lilek nebo 2 menší
- asi 250 g mletého vepřového masa
- 1 menší cibule
- 1 vejce
- 50 g strouhaného parmazánu
- 2-3 lžíce červeného vína
- sůl
- pepř
- případně bylinky podle chuti
- strouhanka
- olej
Postup:
- Umleté maso smícháme s vejcem, nakrájenou cibulí, trochou strouhanky, osolíme, opepříme, zakápneme vínem, případně dochutíme bylinkami a vypracujeme hladkou hmotu.
- Lilek rozpůlíme, vydlabeme dužinu a vyplníme masovou směsí.
- Naplněné lilky dáme do pekáčku s trochou oleje a pečeme asi půlhodiny na 190-200 stupňů Celsia. V závěru posypeme parmazánem a dopečeme.
- Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovou oblohou nebo salátem.
Související
-
Plněný lilek
Lilek obsahuje řadu užitečných minerálů – vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo i slušnou dávku vitamínů.
-
Zapečený lilek
Turecké kuchařky prý umějí upravit lilek na tisíc způsobů – zkuste ten zapečený se sýrem a bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.