Lilek s mletým masem
Na lilek ve starších kuchařkách narazíte pod jménem baklažán.
Ingredience
- 1 lilek nebo 2 menší
- asi 250 g mletého vepřového masa
- 1 menší cibule
- 1 vejce
- 50 g strouhaného parmazánu
- 2-3 lžíce červeného vína
- sůl
- pepř
- případně bylinky podle chuti
- strouhanka
- olej
Postup:
- Umleté maso smícháme s vejcem, nakrájenou cibulí, trochou strouhanky, osolíme, opepříme, zakápneme vínem, případně dochutíme bylinkami a vypracujeme hladkou hmotu.
- Lilek rozpůlíme, vydlabeme dužinu a vyplníme masovou směsí.
- Naplněné lilky dáme do pekáčku s trochou oleje a pečeme asi půlhodiny na 190-200 stupňů Celsia. V závěru posypeme parmazánem a dopečeme.
- Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovou oblohou nebo salátem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.