Lidem bez domova pomůže v Teplicích spolek Květina. Sežene jim nájemní byt a naučí je, jak si ho udržet

1. březen 2023 13:07

Lidem v bytové nouzi může v Teplicích pomoct spolek Květina. V nájemních bytech je naučí, jak si bydlení udržet. Na sociální práci a získání 10 bytů dostal spolek 11milionovou evropskou dotaci. Pomůže i město Teplice – poskytne pět bytů.

„Vytipovali jsme byty v domě pro seniory Pod Tratí. Tady v té lokalitě prosetické, tam máme teď k dispozici pět bytů,“ přibližuje primátor Teplic Jiří Štábl z hnutí ANO.

Dalších pět bytů v Teplicích Květina ještě hledá. Nabídnout je může kdokoliv, spolek jim zaručí včasné placení nájmu i bezproblémové užívání bytu.

„Ten člověk, když by z nějakého důvodu nájemné přestal platit, tak my můžeme zasáhnout, to nájemné uhradit a pak to s tím klientem řešit. Nemusíme tím vymáháním dluhu zatěžovat toho pronajímatele. Vnímáme jako fajn už jen to, že do toho jde s námi,“ vysvětluje koordinátor projektu Matěj Hon.

Květina chce, aby byl projekt dostupný co nejvíce lidem

Nájem bytu může podle něj získat člověk, který patří do cílové skupiny projektu. A nemusí být přitom klientem Květiny. „My tam máme vymezené tři cílové skupiny – jednak seniory, jednak lidi s duševním onemocněním a pak také ty, kterým soud určil opatrovníka. Ve spolupráci s jinými neziskovkami, ale zejména s teplickým magistrátem budeme oslovovat lidi, o kterých předpokládáme, že splní ty naše podmínky,“ upřesňuje Hon.

Některá jména už mají terénní pracovnice vytipovaná, Květina by ale chtěla do projektu zapojit i další účastníky. „Snažíme se nastavit nový systém, který by měl být otevřený co nejširší skupině. Proto právě do toho náboru klientů budeme zapojovat i ty ostatní aktéry,“ uzavírá Hon.

Projekt Bydlím, bydlíš, bydlíme je tříletý. Dotaci spolek Květina potřebuje pro práci týmu, který byty zajistí a pomůže novým nájemníkům s bydlením. Zhruba třetinu peněz nechá jako zálohu pro případ, že klient platbu za bydlení nezvládne.

Spustit audio

Související