Lidé ze Šluknovského výběžku vaří teplá jídla vojákům a policistům hlídkujícím na hranicích

25. březen 2020 08:28

Vojákům a policistům, kteří hlídají na hraničních přechodech ve Šluknovském výběžku, vaří tamní obyvatelé teplá jídla. Hlídky se na hranicích střídají ve 12hodinových směnách a ve službě se nesmí vzdálit ze stanoviště, ani si zajet pro jídlo.

„Úplně poprvé jsme vezli klobásy. Manžel se tam byl podívat a zjistil, že tam toho jídla moc nemají, nebo ho nedostávají,“ vzpomíná Pavla Borovičková, jedna z těch, kteří jídlo vojákům na hranice připravuje a vozí.

Lidé z výběžku se sdružují na sociálních sítích, kde vytvořili systém a pravidelně hlídkám jídlo vozí.

„Střídáme se. Je nás hodně, co jsme se na Facebooku zapojili. Paní vymyslela i tabulku, tak jsme si to rozdělili, ať víme, co kdy kdo a kam poveze. Aby se nás pak na jednom místě nesešlo třeba 10,“ vysvětluje Borovičková.

„Je to super. Jsou strašně hodní – nečekali jsme to. Vaří nám dobře. Luxusně. Úplně skvěle,“ pochvaluje si hlídka na jednom z hraničních přechodů.

„Nečekali jsme to, že se k nám lidé budou chovat tak úžasně – přes to, jak negativní vztah k nám běžně mají. Jsme represivní složka, chápeme to. Teď se to ale všechno otočilo, jsou k nám vstřícní a milí,“ říká jeden z hlídkujících policistů.

Hlídky, které nesmí 12 hodin opustit své stanoviště, teď mají díky dobrovolníkům jídla dost. A nechybí ani zákusky. „Víte, jak budeme po tom měsíci vypadat?“ směje se jeden z vojáků. Krásně tak shrnul současnou náladu, která teď díky lidem s dobrým srdcem mezi hlídkujícími panuje.

Spustit audio

Související