Lidé v Mostě podepisují petici proti budoucímu stěhování městské knihovny

7. říjen 2019 09:34

V Mostě vznikla petice proti budoucímu stěhování městské knihovny. Autoři nesouhlasí s jejím přesunutím do nově zrekonstruované budovy kulturního domu Repre v roce 2022.

Autorem petice je opoziční zastupitel Adam Gomenda z hnutí Zelení a Piráti pro Most. „Myslím si, že budova slouží velmi dobře a rekonstrukci by si zasloužila,“ konstatuje.

Knihovnu je nutné přestěhovat kvůli její energetické náročnosti. „Všechny zdi, okna nám působí v zimě starosti – je tady velká zima, takže musíme hodně topit, což je energeticky a cenově velmi nákladné,“ vysvětluje ředitel knihovny Petr Petrik.

Knihovna v Mostě

S tím ale vedení nesouhlasí. Rekonstrukce Repre bude stát několik stovek milionů korun, opravu dalšího takového domu si město nemůže dovolit.

„Budova je v tristním technickém stavu a její rekonstrukce by si vyžádala nemalé finanční prostředky. V souvislosti s náklady, které nás bude stát Repre, je velmi nepravděpodobné, že bychom v řádu dalších stamilionů investovali do této budovy,“ říká primátor Jan Paparega z hnutí ProMost.

Petici proti stěhování knihovny už podepsalo zhruba 700 lidí. Její autoři ji chtějí na magistrát odevzdat na konci listopadu, ještě předtím ale chystají před knihovnou protestní happening.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související