Lidé se naposledy loučí s dlouholetým primátorem Teplic a předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou

3. únor 2020

Na 3. února vláda vyhlásila státní smutek k uctění památky předsedy senátu a dlouholetého primátora Teplic Jaroslava Kubery. Zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let.

Veřejnost se s ním může od 11 do 17 hodin rozloučit v teplickém divadle, pohřeb bude v rodinném kruhu.

Od 16 do 17 hodin se v pražském Rudolfinu odehraje pietní shromáždění za účasti politiků, diplomatů a představitelů významných institucí.

Život Jaroslava Kubery je spjat nejenom s vrcholnou politikou, ale především s Teplicemi.

„Takže jediné, co mohu popřát Teplicím je: svobodné město svobodných lidí – nenechte se nachytat na vyhlášky o zákazu pití piva a podobné nesmysly. Stačí to, co vidíte teď – ty vajgly před těmi hospodami díky podobným dobrotrusům, kteří zakázali kouření a netušili vůbec, jak to dopadne. Všude je binec, všichni jsou venku,“ tato slova pronesl Jaroslav Kubera 2. listopadu 2018 na jednání zastupitelstva města, když se po 24 letech loučil s křeslem primátora.

Teplice – město, kde mohou lidé v klidu žít

Základním heslem tohoto vášnivého kuřáka bylo, že město nebo i stát nemají podnikat a mají nechat lidi žít. I proto Teplice v 90. letech prodaly své domy a byty. Tento krok i Kuberovo působení v čele města zpětně hodnotí primátor Hynek Hanza z ODS: „Město by nebylo takové, jaké je dnes, kdyby tady nebyl 24 let Jaroslav Kubera. To město by bylo úplně stejně šedé, jako všechny ostatní. On to město vyhrabal z popela.“

Tepličané nikdy neplatili za svoz odpadu – výběr poplatků a vymáhání prakticky nevymožitelných dluhů považoval Kubera za ztrátu času i energie.

Za jeho éry město na účtech naspořilo skoro tři čtvrtě miliardy korun a má tak na velké stavby jako například v posledních letech nový zimní stadion nebo přestavba akvacentra. Razil také názor, že se kvůli dotacím nemají vymýšlet zbytečné projekty.

Kubera – člověk, kterého uznávali i jeho protivníci

Jaroslava Kuberu uznávali i ti politici, kteří se s ním názorově neshodli. Jeho osobnost shrnul opoziční zastupitel Jakub Mráček z Volby PRO! Teplice: „Byl zásadový, tvrdohlavý a urputný – to jsme vnímali negativně. Musím ale při zpětném pohledu říct, že to zároveň byly jeho dobré vlastnosti, protože byl velmi předvídatelný, bylo jasné, jak se k věcem bude stavět, a to z něj asi činilo tu silnou postavu české politiky.“

Jaroslav Kubera byl známý svými břitkými komentáři a pevnými názory. Rád si popovídal i s obyvateli města třeba při procházkách se psem nebo v obchodě. Rád lyžoval a hrál tenis. Nevyhýbal se ani kultuře – vyzkoušel si dirigování Severočeské filharmonie Teplice, v Prodané nevěstě si zahrál principála a ve filmu Toman ztvárnil roli prezidenta Edvarda Beneše.

Čtěte také

Lidé ho mohli vidět i jako indického číšníka ve hře Casanova posera teplického spolku Divadlo „4 pod peřinou“. Protože neměl čas na zkoušky, škrtli mu divadelníci jeho text.

„Myslím si, že jednou určitě přišel, ale povídalo se o všem možném, takže se určitě nezkoušelo. Takže jsme ten jeho text zrušili a nechali jsme jakousi pseudohindštinu, kterou on tam mluvil a prokládal to nějakým českým textem, který si zrovna sám vymyslel, a myslím, že byl odměněn smíchem i potleskem,“ zavzpomínal člen souboru Roman Baďura.

V čele Teplic byl Jaroslav Kubera v letech 1994 až 2018. Byl také městským i krajským zastupitelem. Senátorem byl od roku 2000 a od roku 2018 byl jeho předsedou.

„Byl to neskutečný teplický patriot. Takového, si myslím, město za posledních 25 let nemělo. Byl to člověk s velkým Č, byl to člověk, pro kterého byla jeho rodina, svoboda, demokracie a zdravý rozum nade vše – to byla součást jeho bytosti. Byl to úžasný člověk,“ uzavřel vzpomínku na svého přítele primátor Hynek Hanza.

Veškerá dopravní omezení, spojená s posledním rozloučením s Jaroslavem Kuberou, lidé najdou na webu města Teplice.

Spustit audio

Související