Li Bing Chao a čaje

9. říjen 2013

Někdo má rád čaj, jiný zase kávu. Přitom oba dva nápoje patří mezi ty povzbuzující a obsahují podobné účinné látky. Co říká o čajích opravdový odborník, pan Li Bing Chao z Číny, který přijel na návštěvu do Ústí nad Labem? To si nenechala ujít milovnice čaje Eva Bucharová.

Jaké čaje sem k nám z Číny Li Bing Chao přivezl? „Černé, zelené a oolongy – tedy modrozelené čaje, které jsou z části fermentované...“ říká čínský čajový znalec. Přivezl dokonce i ochutnat čaj ze severní Číny, téměř od hranic s Koreou, který zasadila jeho maminka.

0:00
/
0:00

Připravit zelený čaj je podle něj opravdu jednoduché – prostě jen upravíte množství čaje podle toho, jestli chcete čaj silnější nebo slabší. V Číně se čaje připravují do zavařovací sklenice – stačí odměřit 3-5 gramů čaje na šálek a zalít vodou o teplotě kolem 80 ºC. Teplota vody závisí také na tom, o jaký jde čaj. Pokud jsou čajové lístky jemnější, můžeme dát chladnější vodu a pokud je čaj starší, zalijeme jej teplejší vodou.

Milovníci čajů vědí, že zelený čaj jde zalít několikrát. Čaj od maminky pana Lee se dá prý klidně zalít i 6-7krát.

Li Bing Chao se smíchem přiznává, že čaj pije každý den od rána do večera. Jen večer si nedává zelený čaj, který povzbuzuje, ale spíš černý. Možná někoho překvapí, že se nevyhýbá ani kávě. Tu ale pije jen občas, když je na cestách a není si jistý, že by mu byli schopni připravit tak dobrý čaj, jako má doma.

Spustit audio

    mujRozhlas

    –  audiosvět Českého rozhlasu na jednom místě

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

    Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

    jak_klara_obratila_na web.jpg

    Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

    Koupit

    Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.