Letošní první miminka dostala dárky

3. leden 2012

Minutu po silvestrovské půlnoci se narodil Sebastian z Chuderova, první miminko Ústeckého kraje. Pár hodin po něm přišla na svět Leontýnka Ikrová, první letošní nová obyvatelka Ústí nad Labem. Za oběma dětmi a jejich rodiči v úterý přišli zástupci města i kraje, aby jim předali dárky.

Manželé Petra a Lukáš Michlerovi už mají doma sedmiletého syna. Že bude jejich druhé dítě prvním občánkem kraje, vůbec nečekali, Sebastian se totiž narodil po termínu. Pro paní Petru byl tentokrát porod horší než ten předchozí: „Byl sice rychlejší, ale pro mě hůř snesitelnější.“ Její manžel Lukáš dodal: „Sebastian měl pupeční šňůru kolem krku a pod ramenem, takže začal křičet až když mu ji uvolnili. Je pravda, že nám k tomu bouchaly ohňostroje.“

Hejtmanka Jana Vaňhová Michlerovým přinesla symbolickou poukázku na nákup věcí pro dítě v hodnotě patnáct tisíc korun. „Už jsme koupili kočárek. Takže za poukázku určitě koupíme nějaké oblečení, které jsme už nepořizovali,“ prozradila Petra Michlerová.

Dárek dostala i Tereza Ikrová, maminka první letošní obyvatelky města Ústí nad Labem. „Jako každý rok, i letos dostala maminka prvního dítěte šek na dvacet tisíc korun,“ řekl primátor Vít Mandík.

Pro Terezu Ikrovou byl dárek od primátora příjemným překvapením. Stejně jako její dcera Leontýnka. Čekala totiž, že bude mít chlapce. „Říkali, že to bude kluk, takže jsem holku vůbec nečekala. Zklamaná ale nejsem,“ řekla Tereza Ikrová. Při výběru jména pro svou dceru se nechala inspirovat pohádkovým filmem Ať žijí duchové. „Je to taková malá princezna,“ doplnila Leontýnčina maminka s úsměvem.

autor: hau
Spustit audio